ACTUEEL

VGZ gaat zelf implantaten inkopen

VGZ gaat implantaten voortaan zelf centraal inkopen en gaat afspraken maken met leveranciers van tandheelkundige implantaten. De zorgverzekeraar heeft dit besloten vanwege de hoge kosten die tandartsen in rekening brengen. Met deze maatregel kunnen miljoenen worden bespaard, zegt VGZ.

Volgens de zorgverzekeraar blijkt uit prijzen van twaalf verschillende implantaatfabrikanten dat de inkoopkosten gemiddeld 186 euro per implantaat bedragen. Veel tandarts-implantologen brengen echter 314,04 euro (het maximale NZa-tarief voor 2019) in rekening. VGZ vergoedt jaarlijks ongeveer 26 duizend implantaten. Als meer tandartsen zich zouden committeren aan een centraal inkoopbeleid, zou dat een besparing opleveren van circa 3,3 miljoen euro, aldus de verzekeraar.

Premie

"Een strikt inkoopbeleid draagt bij aan een scherpe premie voor onze verzekerden. Daarnaast kan deze aanpak honderden euro’s schelen voor onze verzekerden als de behandeling niet binnen de basisverzekering valt. Wij vinden het belangrijk dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft", reageert Tom Kliphuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Coöperatie VGZ.

VGZ en de tandartsen hebben al langer ruzie over de implantaten. De ANT, belangenbehartiger van de Nederlandse tandartsen, verweet VGZ onlangs nog met te weinig tandarts-implantologen afspraken te hebben gemaakt en vond dat de "patiënt de dupe was". (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

TKL

7 februari 2019

Wordt hierbij ook rekening gehouden met de niet declarabele kosten (materiaal/personele inzet) die door zorgaanbieders gedekt worden vanuit de marge op het NZa maximumtarief? Of is dit een rekensom met een besparing die kort door de bocht is?

Top