ACTUEEL

Bruins wil dat fabrikant MS-medicijn vergoedt

De fabrikant van MS-medicijn Fampyra moet in afwachting van nader onderzoek het middel gratis aan patiënten verstrekken, vindt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Zolang de heilzame werking van het middel tegen multiple sclerose niet is bewezen, kan hij het zelf niet vergoeden, houdt hij vol.

Het Zorginstituut, dat de minister adviseert over medicijnen, concludeerde tot twee keer toe dat Fampyra niet bewezen effectief is. Daarom heeft Bruins het niet toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Maar een aantal patiënten houdt vol er wel degelijk baat bij te hebben. Daarom houden de fabrikant en neurologen eerder onderzoek naar de werking van het geneesmiddel het komende halfjaar nog eens tegen het licht.

Maar in de tussentijd moeten patiënten Fampyra uit eigen zak betalen, klagen bezorgde Tweede Kamerleden. De minister zegt daarom een dringend beroep te hebben gedaan op fabrikant Biogen om de gebruikers voorlopig uit de brand te helpen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

8 februari 2019

ZorgInstituut Nederland onderzoekt of een medicijn voldoende werking heeft tov. de kostprijs. En wat is voldoende werking? Dat het voor de meeste patiënten in het onderzoek verbetering moet bieden. Als het voor een kleine groep verbetering biedt dan gaat positief advies aan de minister voor vergoeding niet door en is dat uiteraard diep triest voor de mensen die er heil bij hadden. Toch heeft men de mond vol van persoonlijke individueel gerichte gezondheidszorg en behandelingen maar geld speelt uiteindelijk de grootste rol.

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

10 februari 2019

@Wulf van Loenen — Voldoende werking wordt c.q. zou moeten worden gedefinieerd als een klinisch relevante verbetering van de lengte en/of kwaliteit van leven. En dat kan ook een subgroep van de patiënten betreffen, mits die definieerbaar en identificeerbaar zijn. De werkwijze van het Zorginstituut in de deze kennende, voldoet Fampyra daar niet aan.

Ik ben het met lang niet alles wat de minister doet en uit eens, maar op dit punt heeft hij helemaal gelijk naar mijn mening. De Nederlandse zorg kent vele medicijnen die bij nadere beschouwing niet of nauwelijks werken, maar kapitalen kosten. Dat moet maar eens over zijn, en als fabrikanten werkelijk geloven in de werkzaamheid gaan ze ze inderdaad wel gratis ter beschikking stellen, in afwachting van (nader) onderzoek.

Top