ACTUEEL

ACM maant huisartsen zich aan overstapregels te houden

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarom gaat de marktwaakhond samen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Patiëntenvereniging Nederland de huisartsen herinneren aan de regels.

"Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden", aldus de toezichthouder.

Huisartsen mogen patiënten alleen in sommige gevallen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit. Maar volgens onderzoek van de ACM weigert één op de vijf huisartsen weleens patiënten, in strijd met de eigen regels of in strijd met de mededingingswet. Dit gebeurt vaker bij huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de regels.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan de regels voor het overstappen nu beter onder de aandacht brengen. Daartoe hebben zij ook de brochure 'Wisselen van huisarts' uitgebracht. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top