ACTUEEL

Bariatrisch chirurg Rijnstate benoemd tot buitengewoon hoogleraar

Bariatrisch chirurg Eric Hazebroek van Vitalys, onderdeel van Rijnstate, is per 1 februari 2019 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nutrition and Obesity Treatment aan de Wageningen University & Research (WUR).

Hazebroek doet één dag per week wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op diverse behandelmethoden voor obesitas. Daarnaast gaat hij colleges geven aan studenten van de WUR over dit onderwerp.

"Voor patiënten met zeer ernstig overgewicht is een operatie vaak nog de enige optie die langdurig gewichtsverlies kan geven", zegt Hazebroek. "Maar een operatie brengt ook risico’s met zich mee. Door een maagverkleining kunnen bepaalde vitamines niet meer goed worden opgenomen in het lichaam, waardoor patiënten levenslang voedingssupplementen moeten slikken. Ongeveer 80 procent van onze patiënten is vrouw, van wie een groot aantal in de vruchtbare leeftijd. Een deel van het onderzoek richt zich dan ook op vrouwen die na een bariatrische operatie zwanger worden. Daarbij is het van belang om de voedingsstatus goed in kaart te brengen. Voedingstekorten kunnen namelijk van invloed zijn op de moeder, maar ook op de ontwikkeling van het ongeboren kind."

Sinds het voorjaar van 2018 begeleidt Hazebroek een promovenda bij haar onderzoek om beter inzicht te krijgen in de voedingsstatus na een bariatrische ingreep en daardoor betere advisering mogelijk te maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top