ACTUEEL

Zorgverzekeraars ontlasten apothekers met schrapactie

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart opnieuw formulieren voor tien zogeheten bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Met de schrapactie willen de zorgverzekeraars zorgverleners administratief ontlasten, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan het verlenen van goede zorg.

In de praktijk betekent de nieuwe schrapactie dat er voor ongeveer 11.000 verzekerden geen formulier meer hoeft te worden ingevuld. Vorig jaar werden al formulieren voor 17 geneesmiddelen geschrapt.

De bijlage 2 geneesmiddelen zijn medicijnen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt. Zoals de naam aangeeft zijn ze opgenomen in bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen de kosten alleen vergoeden wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan. Zij gebruiken voor de controle formulieren, die de voorschrijvers moeten invullen en die de apotheek controleert en bewaart wanneer de patiënt het geneesmiddel komt ophalen.

Valsartan

Op het nieuwe ‘schraplijstje’ geneesmiddelen als bosentan, ambrisentan, macitentan, riociguat,  selexipag, pirfenidon, febuxostat en linaclotide. De betreffende middelen worden voorgeschreven aan patiënten met onder meer longfibrose, ernstige lever- en nierproblemen, jicht en prikkelbare darmsyndroom. Ook het bloeddruk-medicijn valsartan staat op het lijstje. Het middel kwam vorig jaar in het nieuws vanwege terugroepactie van de inspectie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top