ACTUEEL

OM eist vrijspraak Lucia de B.

Advocaat-generaal J.W. Rijkers heeft woensdag voor het gerechtshof in Arnhem vrijspraak geëist tegen voormalig verpleegkundige Lucia de B. waar het gaat om de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie moordpogingen. Ze was tot levenslang veroordeeld. Het hof in Arnhem herziet de zaak op last van de Hoge Raad.

Beeld bijstellen

Volgens Rijkers is niet vast te stellen hoe de betrokken patiënten zijn overleden en al helemaal niet of aan hun dood enig menselijk handelen ten grondslag heeft gelegen. Het beeld van Lucia de B. als seriemoordenares moet worden bijgesteld, stelt de aanklager.

Opluchting

Lucia de B. reageerde zichtbaar opgelucht en wendde zich nadat de eis was uitgesproken met een glimlach tot familie en bekenden in het publiek. Eerder op de dag oogde ze onzeker en zenuwachtig. “Ik durfde er niet op te hopen”, zei De B. na de zitting. “Ik moest het eerst horen.” Voor een aantal minder ernstige feiten, zoals diefstal en valsheid in geschrift, vroeg de advocaat-generaal schuldigverklaring zonder oplegging van straf.

Nader onderzoek

De aanklager is tot zijn conclusie gekomen door rapporten van deskundigen die na de veroordeling van Lucia de B. (48) tot levenslang zijn gemaakt. Onderzoekers die in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) en het hof in Arnhem nader onderzoek hebben gedaan, stellen dat de 'slachtoffers' kunnen zijn overleden, omdat ze ernstig ziek waren.

Waarheidsvinding

Rijkers wees er nog op dat het intense debat over en de bemoeienis met de zaak van buitenaf hebben bijgedragen aan de waarheidsvinding. Hierdoor kwamen reacties naar voren die uiteindelijk hebben geleid tot nieuwe informatie waardoor een nieuwe rechtszaak mogelijk is gemaakt.

Schakelbewijs

De vraag om vrijspraak geldt voor alle levensdelicten. Dit omdat het hof Den Haag destijds schakelbewijs heeft gebruikt. Daarbij zijn twee zaken waarin meer bewijs was, gekoppeld aan gevallen waarin het hof over minder aanwijzingen voor betrokkenheid van De B. dacht te beschikken.

Baby A.

Professor J. Meulenbelt van het Nationale Vergiftigingeninformatiecentrum was een van de deskundigen. Vooral van de geschiedenis van baby A. schetste hij een treurig beeld. Het kind van ongeveer een half jaar oud was volgens Meulenbelt uitgeput doordat ze langere tijd te veel moeite heeft moeten doen om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Dit gegeven, in combinatie met de afwijkingen aan haar hart, longen en hersenen, kan haar overlijden verklaren, aldus de toxicoloog.

Op 14 april volgt de uitspraak. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Gill

21 maart 2010

De vele leugenachtige insinuaties van Rijjkers, zijn totale gebrek aan compassie, en verdraaien van de waarheid, waren pijnlijk om aan te horen. Uit de vragen van de rechters aan Lucia en Meulenbelt kwam een consistente beeld te voorschijn van verkeerde diagnoses en verkeerde behandelings-voorschriften. Aan de andere kant, het uiterst professionele gedrag van Lucia in nood-toestanden had geleid tot bijzonder snelle effectieve reanimaties. Rijkers was ook al stevig bezig met "passing the buck": enerzijds richting rechters, anderzijds richting ziekenhuis. Een beschamende vertoning. De rechters leken gelukkig niet van onder de indruk, de verdachte hield zich ook heel goed.

Top