ACTUEEL

Vaccinatie meisjes tegen baarmoederhalskanker van start

Ruim 380.000 meisjes ontvangen vanaf vandaag een uitnodiging voor inenting tegen baarmoederhalskanker. Meisjes geboren in 1993 tot en met 1996 krijgen in maart hun eerste prik. Deze inenting (HPV-vaccinatie) zit sinds 2009 in het Rijksvaccinatieprogramma. De inentingen worden verzorgd door de GGD’en, meldt het RIVM.

Inhaalcampagne

Meisjes krijgen de inenting op de leeftijd van twaalf jaar. Voor meisjes die in 2009 dertien tot en met zestien jaar worden is er een inhaalcampagne. Ook meisjes die in 1997 vóór 1 september geboren zijn, krijgen de inenting in 2009. Meisjes die na 31 augustus 1997 geboren zijn, krijgen de inenting in de jaren daarna. De inenting tegen baarmoederhalskanker bestaat in totaal uit drie prikken.

Twaalfjarigen

De HPV-vaccinatie is het meest effectief wanneer er nog geen besmetting met HPV is geweest. De Gezondheidsraad heeft daarom geadviseerd twaalfjarige meisjes te vaccineren, een leeftijd waarop de meeste meisjes nog niet seksueel actief zijn.

Website

Het versturen van de eerste uitnodigen gaat gepaard met de lancering van de website www.prikenbescherm.nl. Hier kunnen meiden en ouders terecht voor meer informatie over de inenting.

Baarmoederhalskanker

De meerderheid van de vrouwen raakt geïnfecteerd met HPV. Dit gaat meestal zonder verschijnselen. Bij een klein percentage van de geïnfecteerde vrouwen ontstaan voorstadia van baarmoederhalskanker. Bij een deel hiervan ontwikkelen deze voorstadia zich tot baarmoederhalskanker. Per jaar krijgen ongeveer zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Tweehonderd vrouwen hiervan overlijden eraan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DeckerDionne35

21 december 2011

Different people all over the world get the loan in different creditors, because that's simple.

Top