ACTUEEL

'Medicijnresten in water worden schadelijk'

De concentratie medicijnresten in zoetwater is de laatste twintig jaar over de hele wereld fors toegenomen. Dat meldt de Radboud Universiteit op basis van eigen onderzoek. De hoeveelheid dreigt volgens de instelling echt schadelijk te worden voor het milieu.

Van de twee middelen die in de studie speciaal zijn onderzocht (carbamazepine, een middel tegen onder meer epilepsie, en het antibioticum ciprofloxacine) noemt de Radboud de milieurisico's "in 2015 wel tien tot twintig keer hoger dan in 1995. Vooral de toename van menselijk gebruik van ciprofloxacine verhoogt de risico's wereldwijd."

"De concentraties van dit antibioticum zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen. Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering", aldus de onderzoekers. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

23 februari 2019

En vergeet niet wat er allemaal nog bijkomt van de anticonceptiepil, wat weer nadelige gevolgen heeft voor de voortplanting van vissen.

Daarnaast neemt ook de concentratie drugs toe in het oppervlaktewater, vooral coke komt steeds vaker voor.

Maar wat gaan we er aan doen en hoeveel duurder wordt het leidingwater hierdoor?!

Top