ACTUEEL

IGZ: Sanofi Pasteur MSD overtreedt reclameregels

Farmaceut Sanofi Pasteur MSD heeft artsen ingepalmd met geschenken, publieksbladen betaald voor artikelen en politici geprobeerd te beïnvloeden. Zo heeft Sanofi Pasteur MSD illegaal reclame gemaakt voor het vaccin voor baarmoederhalskanker. Dat meldt Trouw naar aanleiding van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

‘Informatiebrieven’ huisartsen

Sanofi Pasteur MSD zou artsen hebben gevraagd om ‘informatiebrieven’ naar patiënten te sturen. Dit tegen een onkostenvergoeding. Voor farmaceuten is het echter verboden om reclame te maken voor vaccins die alleen op recept te verkrijgen zijn.

Europarlement

Ook zou Sanofi contact hebben gezocht met Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). De farmaceut benaderde haar met de vraag de partijtop van de VVD te overtuigen te pleiten voor een snelle invoering van maatregelen ter preventie van baarmoederhalskanker, schrijft Trouw.

Openbaarmaking

Sanofi Pasteur MSD kan zich niet vinden in de kritiek van de IGZ en heeft geprobeerd openbaarmaking van het rapport te voorkomen. De rechter is echter niet in dit verzoek meegegaan.

Farmaceuten in de fout

Farmaceut GlaxoSmithKline bleek eerder al de regels te hebben geschonden bij het aanprijzen van een vaccin tegen baarmoederhalskanker. GSK heeft verboden reclame gemaakt bij verpleegkundigen en inkoopkortingen gegeven aan bedrijven Cervarix wilden verkopen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top