ACTUEEL

Zwangere vrouwen krijgen te weinig calcium

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die in verwachting zijn, krijgt te weinig calcium binnen (minder dan 1 gram per dag). Dat zeggen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder aanstaande moeders in Limburg. Multivitaminen zijn geen oplossing.

Toevallig ook ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen neemt dagelijks speciale multivitaminen, of ze die nou nodig hebben of niet, maar die tabletten en capsules bevatten vaak maar een fractie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Soms komt de stof er helemaal niet in voor. Losse calciumtabletten bevatten een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze worden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt.

Dagelijks één gram calcium verkleint de risico's op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht. Ook kan calcium onder meer een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en de kans verminderen op pre-eclampsie, een vorm van zwangerschapsvergiftiging. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

3 maart 2019

Was (in de leerboeken) en is het ( in de natuur) niet zo, dat een groot gebrek aan belasting ( lopen, axiale belasting) die de piezo-electrische stroomstootjes zou moeten leveren, die botcellen tot botaanmaak brengt. Maar door bewegen en belasten komt ook de calciumhuishouding weer op pijl, die is nl. vraag gestuurd. Een echt betere beweegstatus en bot en spierconditie bij de aanvang, zou dan veel minder problemen moeten veroorzaken. Wat zuivel rond al dat bewegen en belasten, dan kom je weer een heel eind. We weten inmiddels wat onze sedentaire leefstijl ( vanaf de vroege jeugd) de jong volwassenen brengt.

Top