Tech

Onderzoekers resetten hart met geïmplanteerd led-lampje

Onderzoekers van het LUMC en de TU Delft hebben een manier gevonden om een "op hol geslagen" hart te resetten met een geïmplanteerd led-lampje. De in het laboratorium geteste bio-elektronische defibrillator kan een eerste stap zijn naar een pijnvrije behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren.

Het systeem detecteert de ritmestoornis in de boezem van een rattenhart en stuurt vervolgens een signaal naar een led-lampje aangebracht in de buurt van het hart. "De lichtflits van dit lampje zorgt vervolgens dat het hart zélf een elektrisch stroompje opwekt om de ritmestoornis te stoppen", zegt onderzoeksleider Daniël Pijnappels van de afdeling Hartziekten van het LUMC. "Dit is mogelijk gemaakt door bepaalde lichtgevoelige eiwitten met gentherapie in het hart aan te brengen. Het hart komt hierdoor direct en automatisch weer in het goede ritme."

Dit is volgens de onderzoekers een mogelijk grote verbetering ten opzichte van de huidige wijze waarop boezemfibrilleren direct kan worden gestopt. Boezemfibrilleren is de meeste voorkomende hartritmestoornis. De huidige behandeling, ook wel cardioversie genoemd, is gebaseerd op het toedienen van een elektrische schok die, vanwege de pijn, onder narcose in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Voor veel patiënten is dit de enige behandeling om boezemfibrilleren direct te stoppen, omdat medicijnen of een operatie niet succesvol zijn. 

Kwaliteit van leven

Pijnappels: "De bio-elektronische defibrillator kan boezemfibrilleren stoppen zonder een elektrische schok. Op die manier kan het hart op elk moment en volledig automatisch worden gereset. We verwachten dat deze behandeling van boezemfibrilleren zowel de kwaliteit van leven als de prognose van de patiënt zou kunnen verbeteren." De onderzoekers benadrukken dat er nog veel onderzoek nodig is voordat hier een behandeling uit voortkomt die geschikt is voor patiënten. 

Meer weten over digitale innovatie? Bezoek op 11 maart de Health Tech Highlights in Utrecht!

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top