ACTUEEL

NKOC concentreert topzorg in kinderkankercentrum

Er komt een nationaal centrum voor onderzoek naar en behandeling van kanker bij kinderen. Dat heeft de Coöperatie Nationaal kinderoncologisch centrum (NKOC), waarin artsen en ouders zijn verenigd, donderdag bekendgemaakt.

Versnipperde zorg

Jaarlijks wordt bij zo’n vijfhonderd kinderen kanker vastgesteld. De zorg voor deze patiënten is volgens de initiatiefnemers te versnipperd, omdat die verspreid over zeven universitaire ziekenhuizen wordt aangeboden. Het zou efficiënter zijn als alle kennis in Nederland wordt gebundeld en dat zou de kwaliteit van zowel het onderzoek als de behandeling van patiënten ten goede komen, menen zij.

Stijging overlevingskans

Door de topzorg voor kinderen met kanker in één ziekenhuis te concentreren, zal de overlevingskans toenemen, is de verwachting. Nu ligt die op 75 procent; dat moet binnen vijftien jaar stijgen tot ruim 90 procent. Ook moet het centrum een omgeving worden waar jonge kankerpatiëntjes en hun familie zich op hun gemak voelen.

Bestaand ziekenhuis

Het NKOC komt bij een bestaand ziekenhuis. De initiatiefnemers hebben tien ziekenhuizen aangeschreven die aan de criteria voldoen. Daaronder zijn zeven academische en drie algemene medische centra. In juni wordt bekend waar het kinderoncologisch centrum precies wordt gebouwd. Het gaat naar verwachting in 2013 open.

UMC’s tegen loskoppeling

De UMC’s zijn kritisch over de plannen. Zij erkennen de noodzaak van concentratie, maar hebben andere ideeën over de manier waarop die vorm moet krijgen. Zij willen kinderoncologie niet loskoppelen van de algemene kindergeneeskunde, maar in bestaande academische kinderziekenhuizen onderbrengen.

Keuzemogelijkheden

Volgens de koepelorganisatie NFU is het bovendien wenselijk dat er minimaal twee centra overblijven die zich bezighouden met de behandeling van kinderen met kanker. Ouders moeten namelijk een keuzemogelijkheid hebben, aldus een woordvoerder.

Overleg

De universitaire ziekenhuizen overleggen nog met de Coöperatie NKOC en andere betrokken partijen, zoals de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS De organisatie gaat er vooralsnog van uit dat er uiteindelijk een gezamenlijke oplossing komt. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top