ACTUEEL

Chris Oomen: 'Ik vertrek onder druk van DNB'

Chris Oomen stopt als bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW omdat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) daarop aandrong. DNB vindt dat de naam DSW en Oomen teveel verstrengeld zijn geraakt.

Dat zegt Chris Oomen tegen het Financieel Dagblad. Het zou een gevaar vormen voor de continuïteit, omdat verzekerden mogelijk DSW kiezen vanwege de persoon Oomen, oordeelt DNB. Bovendien zou zijn voorzitterschap van meer dan drie decennia niet goed zijn voor de interne tegenspraak.

Opvolger

De 69-jarige bestuursvoorzitter wordt op 1 juni opgevolgd door Aad de Groot. De Groot zat de afgelopen vier jaar in de raad van bestuur van DSW. Chris Oomen werd in 1987 bestuursvoorzitter van de kleine zorgverzekeraar. DNB zou de laatste jaren bij de commissarissen van DSW steeds meer hebben aangedrongen op het regelen van een opvolger. Een jaar geleden besloot de raad van commissarissen samen met Oomen dat hij eind 2018 zou stoppen, maar volgens de betrokkene zelf was deze afspraak ‘niet in beton gegoten’, zo schrijft de Telegraaf. Oomen vindt dat DNB geen druk had mogen uitoefenen, maar heeft vrede met zijn aanstaande vertrek.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

8 maart 2019

Hoop dat DSW blijft bestaan als kleine zorgverzekeraar. Toen De Groot nog één van de scepters zwaaide bij Azivo is die kleine zorgverzekeraar verkocht aan Menzis en uiteindelijk qua naam helemaal verdwenen.

DSW werkt al op meerdere vlakken intensief samen met de zorgtak van ASR (waaronder Ditzo en De Amersfoortse vallen) en dat is te merken in de contracten voor de GGZ zorgaanbieders. Tot de intensievere samenwerking had DSW een vast percentage wat je afsprak voor de geleverde zorg en dat zat altijd tussen de 90% en 95% van het NZa tarief. Nu is het contract zonder enig overleg en zijn de percentages al vastgelegd en komen vaak onder de 90% en zelfs 80% van het NZa tarief. En dit is echt de invloed van ASR want dit zijn exact de restitutie vergoedingen van ASR, Ditzo en De Amersfoortse.

De tijd zal het leren voor DSW.

Richard Jansen

9 maart 2019

Als het waar is dat leiderschap als risico wordt ingeschat, dan staat ons nog echt wat te wachten.

Alternatieve uitleg is dat de onvermijdelijke banden tussen toezichthouders en de aan toezicht onderwerpen lichamen een politiek moment hebben gevormd waardoor de DNB gebruikt kon worden om een kleine concurrent uit te schakelen. Zou net zo onwenselijk zijn, maar meer in de traditie van de zorg passen.

Hoe dan ook, het stoppen van Oomen kan gezien worden als en verdere indicatie dat de zorg steeds bureaucratischer en ondemocratischer wordt.

Evelien van der vinne

11 maart 2019

DSW groeide, onder leiding van Oomen, uit tot de vijfde zorgverzekeraar van het land, met inmiddels 530.000 verzekerden.
DSW maakte, als eerste, elke vierde maandag van september de zorgpremie voor het jaar erop bekend en meestal een relatief lage premie.
DSW haar positie tegenover budgetpolissen en zich daarmee anders opstelde in Zeist en haar positie daar op het spel zette.
DSW was luis in de pels en verlies met Chris Oomen een markante persoonlijkheid.

Cora Postema

11 maart 2019

Ja, ik koos voor DSW omdat Chris Oomen wel externe tegenspraak durfde te geven. Iets wat in de zorg erg ontbreekt. Hoe hij zijn interne tegenspraak regelt lijkt me iets van DSW zelf.
Dat dit een reden voor DNB kan zijn om druk uit te oefenen om te vertrekken vind ik nogal griezelig. Er moet wel wat te kiezen overblijven als het om zorgverzekeringen gaat. De een kiest alleen voor eigenbelang de goedkoopste, ik kies uit algemeen belang degene die het meeste toevoegt aan het voortbestaan van ons zorgstelsel door zijn kritische geluid.

Cora Postema

11 maart 2019

Nog een vervolg op mijn vorige reactie.
Wat ik kwetsbaar vind is de omvang van de vier grote verzekeraars en hun afstand tot zowel zorgverleners als hun verzekerden. Dat ondermijnt de solidariteit van de bevolking met ons zorgstelsel. Dat vind ik kwetsbaar. Als DSW nou financieel de kantjes er van af zou lopen en op de rand van de afgrond staat, zou ik zeggen dat DNB een punt heeft als toezichthouder. Maar nu, nu maak ik me zorgen over het geheel.
Mijn solidariteitsgevoel met ons zorgstelsel staat vanwege de macht die de zorgverzekeraars hebben al langer onder druk. Voor nieuwe verzekeraars is het zo moeilijk om te beginnen, dat ik al verschillende mislukte pogingen voorbij heb zien komen. Er is in ons stelsel geen ruimte voor een fris geluid en dat is het aller kwetsbaarste wat er is. Ga daar eens wat aan doen.

Jaap van den Heuvel

11 maart 2019

Een eigen mening blijft gevaarlijk.

DGo

13 maart 2019

Het is prettig te merken dat een bestuurder in de zorg laat weten wanneer hij het ergens niet mee eens is.
Chris Oomen is de enige volstrekt financieel onafhankelijke en kan zich laten horen.
De vraag is of DSW, lees de verzekerden, beter af is met de opvolger.

Top