ACTUEEL

Langdurig misbruik door fraters in blindeninstituut

In het blindeninstituut Sint Henricus in het Brabantse Grave, inmiddels opgegaan in het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Visio, zijn in de jaren zestig blinde en slechtziende kinderen 'langdurig' misbruikt door rooms-katholieke broeders. Dat meldden de Wereldomroep en NRC Handelsblad donderdag op basis van eigen onderzoek.

Doofpot

Het misbruik in het blindeninstituut was volgens beide media bekend bij de instelling, maar werd destijds in de doofpot gestopt. Vier oud-leeringen van het blindeninstituut zeggen vanaf hun zesde te zijn misbruikt door zes leden van de Fraters van Tilburg.

Seksueel misbruik

NRC Handelsblad en de Wereldomroep brachten het seksueel misbruik binnen rooms-katholieke instellingen als eerste aan het licht met meldingen over seksueel misbruik in de jaren zestig en zeventig op een salesiaans jongensinternaat in 's-Heerenberg. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

19 maart 2010

Katholiek misbruik in de middeleeuwen?

De berichtgeving over dit onderwerp is er maar blijft angstvallig stil vanuit de Pauselijke hoek. De Paus komt maar niet met zijn brief en excuses. Zijn excuses eigenlijk wel afdoende?

Uit het aantal misbruikten binnen de katholieke kerk in Nederland en de rest van Europa mag je concluderen dat het kennelijk een wijd verbreid misbruik is, dat naar mijn mening naar buiten komt dankzij de open communicatiemiddelen van tegenwoordig.

Daarbij bekruipt mij een vervelend gevoel. Die open communicatiemiddelen waren er zeg 400 jaar geleden niet. Als we deze incidenten nu eens doortrekken naar het jaar 1600? Kunnen we dan zeggen dat deze incidenten toen niet bestonden of onwaarschijnlijk waren? Ik vrees dat er nog heel veel ellende naar boven zou komen. Maar goed dat de doden zwijgen!

Het instituut Katholieke kerk heeft voor eens en altijd afgedaan.

Top