ACTUEEL

GGD: aardbevingsgemeenten moeten inwoners ondersteunen

De aardbevingsgemeenten in de provincie Groningen moeten zorgen voor hun inwoners die mentaal worstelen met de gevolgen van de gaswinning. Dat beveelt GGD Groningen aan in een rapport dat op verzoek van de Nationaal Coördinator Groningen is opgesteld.

Die had de GGD gevraagd een aanpak te ontwikkelen voor de negatieve gezondheidseffecten, meldt RTV Noord. Uit eerder onderzoek blijkt dat inwoners van het gebied stress ervaren en dit neemt ook nog eens toe.

Volgens de GGD moeten gemeenten voor goede en actuele informatie zorgen voor inwoners, bijvoorbeeld op het gebied van schadeafhandeling. Daarnaast moeten inwoners emotioneel ondersteund worden en praktische hulp krijgen als ze bijvoorbeeld niet weten waar ze moeten aankloppen.

Als laatste moet de doorverwijzing op orde zijn als iemand meer hulp nodig heeft. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Arne van Oranje

22 maart 2019

De GGZ aanbieders in en direct om deze aardbevingsgemeentes heen doen al jaren aan traumabehandelingen bij mensen uit deze regio. Alleen in Groningen zijn ook lange wachttijden door met name te krappe budgetten en krapte aan behandelaars die gespecialiseerd zijn in traumabehandeling. En ook hier moeten ze zorgprogrammatisch werken van de uitvinder en pleitbezorger van dit gedrocht, zorgverzekeraar Menzis.
Bij mensen met dit soort trauma's ben je niet klaar na één EMDR behandeltraject, maar daar is binnen een zorgprogrammatische aanpak niet of nauwelijks ruimte voor.

Top