ACTUEEL

Vaccinatieoverleg moet communicatie verbeteren

De door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ingestelde 'vaccinatie-alliantie' komt volgende week voor het eerst bijeen. Met dat samenwerkingsverband wil Blokhuis de bereidheid van mensen om zich te laten vaccineren verhogen.

Alle betrokken partijen gaan 26 maart praten over een effectieve aanpak om het infectierisico te verlagen. Volgens huisartsenverenigingen LHV en NHG moet de jeugdgezondheidszorg de regie krijgen, voor zowel het vaccineren als het hele proces eromheen.

De jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen verstrekken informatie aan ouders, kinderen en jongeren en zijn degenen die de vaccinaties uitvoeren. Volgens de huisartsenorganisaties vraagt de huidige scepsis rondom vaccinaties om nog betere communicatie richting ouders en kinderen. Zij pleiten ervoor dat patiënten met vragen bij de huisarts dezelfde informatie krijgen als bij de JGZ. Voor het uitvoeren van de vaccinaties en de verdere vragen zullen de huisartsen doorverwijzen naar de JGZ.

Staatssecretaris Blokhuis lanceerde het plan voor de vaccinatie-alliantie om het belang van inentingen duidelijker en zichtbaarder te maken. "Er is een groeiende groep ouders die ervoor kiest hun kinderen niet te laten vaccineren. Ik neem de zorgen die bij hen leven heel serieus en wil er alles aan doen om hen te voorzien van goede, betrouwbare informatie." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

GA van Essen

25 maart 2019

Goh, wat apart van de LHV. Meer dan de helft van alle vaccinaties komen in de armen van volwassenen terecht. En huisartsen zijn daarin in groot-leverancier, met de griepprik, reizigersvaccinatie en binnenkort ook de pneumokokkenprik. We gaan dat toch niet allemaal overlaten aan jeugdgezondheidszorg?

Top