ACTUEEL

Bedrijven creëren werkplekken voor gehandicapten

Demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken roept werkgevers op werkplekken te creëren voor gehandicapten. Hij zei donderdag verheugd te zijn dat nu zeventien ‘toonaangevende bedrijven’, zoals De Bijenkorf, GVB (Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam) en Dow Chemical, zich ondanks de economische situatie inspannen voor mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking.

Wajongers inzetten

In 2009 waren zeven grotere werkgevers, NS, Nuon, NXP, Philips, KPN, Ordina en Alliander, al bezig in (proef-) projecten om mensen met een Wajong-uitkering of uit sociale werkplaatsen een nieuwe werkplek te geven.

Kennisdeling

Donner juicht de toename van het aantal werkgevers met dit soort initiatieven toe. “Laat andere bedrijven kijken of zij dit voorbeeld kunnen volgen”, aldus Donner. Met de projecten kunnen volgens hem methodes worden ontwikkeld voor begeleiding van personeel met een handicap en om waar nodig aangepaste functies te creëren, die bruikbaar zijn voor andere ondernemers.

Quotum

SP-fractieleider Emile Roemer stelde donderdag dat ‘het softe stimuleringsbeleid' om werkgevers meer gehandicapten in dienst te laten nemen, niet werkt. Hij herhaalde het standpunt van zijn partij dat bedrijven verplicht moeten worden mensen met een beperking aan te nemen. De SP voor grotere bedrijven een quotum van vijf procent instellen.

Proefprojecten

De Tweede Kamer heeft vorig jaar toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma gevraagd via proefprojecten in sociale werkplaatsen te testen of het helpt bedrijven meer te verplichten gehandicapten in dienst te nemen. Kamerbreed is er bezorgdheid, omdat werkgevers maar weinig bereid zouden zijn iemand met een beperking aan te nemen.

Verplichting

Momenteel lopen er verschillende proeven voor hervorming van de sociale werkvoorziening om meer gehandicapten aan een 'gewone' baan te helpen. Klijnsma heeft de Kamer gezegd dat met de projecten eerst wordt geprobeerd werkgevers meer te verleiden. Als dat geen effect heeft, zou aan een verplichting kunnen worden gedacht. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top