ACTUEEL

Parlement geeft groen licht voor Obama’s zorgplan

Na een politieke strijd van ruim een jaar is het Huis van Afgevaardigen van het Amerikaanse parlement zondagavond definitief akkoord gegaan met een ingrijpende hervorming van het Amerikaanse gezondheidssysteem. Ongeveer 32 miljoen onverzekerde Amerikanen krijgen een ziektekostenverzekering, zodat in 2014 95 procent van de Amerikanen verzekerd zal zijn, tegen 83 procent nu.

Sociale hervorming

De triomferende Amerikaanse president Barack Obama sprak over een overwinning voor het Amerikaanse volk, zijn Democratische partij over een historische beslissing. De nieuwe wet geldt als de omvangrijkste sociale hervorming in tientallen jaren. Het was het belangrijkste binnenlandse project van Obama. Hij zal de wet naar verwachting nog deze week ondertekenen. Een afsluitend debat in de Senaat wordt slechts als formaliteit beschouwd.

Nipte zege

Het is een grote overwinning voor Obama, maar wel een zwaarbevochten en uiterst nipte zege. Met drie stemmen meer dan de vereiste absolute meerderheid van 216 werd het plan in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd na een emotioneel debat van twaalf uur. Een dag voor de stemming was Obama hoogstpersoonlijk naar het Capitool (parlementsgebouw) getogen om sceptische partijgenoten over te halen de hervormingen te steunen.

Abortus

Een aanzienlijk deel van de Democratische afgevaardigden lag lang dwars. Sommige Democraten vreesden voor de hoge kosten. Ook eisten Democratische tegenstanders van abortus de zekerheid dat de overheid niet gaat meebetalen aan een dergelijke medische ingreep. Obama gaf de garantie dat er geen extra belastinggeld voor abortus zal worden gebruikt, waardoor steeds meer tegenstribbelende Democraten overstag gingen.

Tegen

Uiteindelijk stemden toch nog ruim dertig Democraten tegen, net als alle Republikeinen. Maar het nee-kamp was met 212 stemmen net niet groot genoeg om de wet tegen te houden.

Nieuwe wet zorgsysteem

De stemming in het Huis van Afgevaardigden toont aan dat de Verenigde Staten nog steeds in staat zijn tot  “grote dingen”, aldus Obama in zijn reactie op de uitslag. “Deze wetgeving herstelt niet alles dat mis is in ons zorgsysteem, maar het beweegt ons in de goede richting. Dit is hoe verandering eruitziet.”

Laagste inkomens

De nieuwe wet regelt subsidies voor de laagste inkomens om zich tegen ziektekosten te kunnen verzekeren. Rijkeren zullen meer belasting moeten gaan betalen. De hervormingen bieden ook een oplossing voor mensen die tot nu toe geen verzekering konden krijgen omdat ze al ziek waren.

Nog 35 miljoen onverzekerden

De Verenigde Staten kennen geen algemene ziektekostenverzekeringen. Daardoor zijn naar schatting ruim 35 miljoen Amerikanen en negen miljoen inwoners die geen Amerikaanse staatsburgers zijn, onverzekerd.

Kosten en besparingen

De kosten voor de hervormingen zijn begroot op 940 miljard dollar de komende tien jaar, maar moeten ook leiden tot aanzienlijke besparingen. In 1994 had Bill Clinton als laatste president voor Obama nog geprobeerd het systeem te wijzigen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top