ACTUEEL

Tuchtcollege: verpleegkundige schond zwijgplicht

Een verpleegkundige heeft een waarschuwing opgelegd gekregen van het Centraal Tuchtcollege omdat zij haar zwijgplicht heeft geschonden. Het Centraal Tuchtcollege stelt dat de verpleegkundige, die werkte als coördinator bij het Patiënten Service Bureau (PSB) van haar ziekenhuis, het vertrouwen van de patiënt beschaamd en dat zij heeft gehandeld in strijd met de zorg die zij had moeten verlenen.

Vertrouwelijke informatie

Eerder werd de verpleegkundige al veroordeeld door het regionaal tuchtcollege, waartegen zij in hoger beroep ging. De verpleegkundige deed zonder toestemming mededelingen over een vertrouwelijk gesprek met een patiënt, meldt Bijzijn.

Wet BIG

De verpleegkundige die als coördinator op het Patiënten Service Bureau (PSB) van haar ziekenhuis werkt, stelt dat zij tijdens het gesprek met de patiënt niet in de hoedanigheid van verpleegkundige handelde. Het tuchtcollege veegde dit argument van tafel; de verpleegkundige valt hoe dan ook onder de Wet BIG, al werkte zij op het PSB. Met het gesprek was er daarom sprake van contact tussen een verpleegkundige en een patiënt. Zij had daarom moeten zwijgen over het gesprek.

Verweer

Het tuchtcollege was het ook niet eens met het verweer van de verpleegkundige dat ze geen nieuwe informatie had doorgegeven. Zij stelt dat ze alleen aan een derde persoon heeft gezegd: “Dat heeft ze mij ook verteld”. Volgens het tuchtcollege had ze überhaupt niet mogen vertellen dat ze met de patiënte had gesproken.

Geschiedenis

De kwestie speelt al langere tijd. In 2006 werd de patiënte opgenomen in het ziekenhuis. Zij kreeg dusdanige problemen met een collega van de verpleegkundige, dat deze werd aangeklaagd bij het tuchtcollege en vervolgens werd ontslagen. De patiënte bezocht later het PSB voor een vraag over parkeerkaarten, maar wijdde verder uit over de gebeurtenissen eerder dat jaar, weet Bijzijn. Een poos daarna kwam een vriend van de ontslagen collega langs bij het PSB. Het gesprek kwam ook op die eerdere gebneurtenissen. In dat gesprek heeft de verpleegkundige verteld dat de patiënt bij haar langs was geweest en met haar over de problemen had gepraat. De ontslagen collega-verpleegkundige heeft deze uitspraken later gebruikt in zijn verdediging.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top