ACTUEEL

'Haast met vaccinatiewet na uitbraak crèche'

De Tweede Kamer moet haast maken met een wet die kinderdagverblijven toestaat om niet-ingeënte kinderen te weigeren. Die oproep doet regeringspartij D66 nu op een Haagse crèche mazelen is uitgebroken.

Drie kinderen onder de vier jaar op het kinderdagverblijf hebben de zeer besmettelijke ziekte onder de leden. Vermoedelijk is ook een vierde kind besmet. Een van de patiëntjes heeft het virus waarschijnlijk in het buitenland opgelopen, zegt de Haagse GGD. Geen van hen was ingeënt, maar sommigen waren daarvoor ook nog te jong.

Vaccinatiegraad

D66 zegt dat "de tijd begint te dringen". Kamerlid Rens Ramaekers wijt de uitbraak aan de dalende vaccinatiegraad. Hij wijst erop dat het percentage kinderen dat de prik tegen mazelen heeft gekregen, is teruggelopen tot ongeveer 92 procent. Dat is minder dan de 95 procent die nodig is om te voorkomen dat de ziekte om zich heen kan grijpen. "Als we nu niets doen zal het niet bij deze uitbraak blijven."

Raemakers vraagt de Kamer daarom zich snel over zijn wetsvoorstel te buigen. Dat lijkt volgens hem in ieder geval te kunnen rekenen op de steun van de drie grootste regeringspartijen en van oppositiepartijen GroenLinks en SP, en daarmee op een Kamermeerderheid.

Welk kinderdagverblijf precies is getroffen, wil de GGD niet zeggen. De dienst onderzoekt nog of de ziekte zich verder heeft verspreid. Het duurt doorgaans een dag of tien voor de verschijnselen de kop opsteken, dus komende week moet dat duidelijk worden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

3 april 2019

We kunnen ons nog de vogelgriep en Mexicaanse griep vaccinatie herinneringen . Waarbij de burgers in het land volledig aan de spuit zou moeten . Inmiddels weten beter . Hiermee niet de ernst van een ziek kind te willen bagatelliseren . Echter om nu onmiddellijk de wet en de verplichting tot vaccinatie in te voeren zoals de club van de dwang D66 lijkt is wel erg overdreven .
Immers in Italiaanse gemeenschap is de vaccinatie plicht onder grote protesten van het volk teruggedraaid . Artikel 11 onaantastbaarheid van het lichaam

Mansje

9 april 2019

Drie a vier kinderen. Tegenover een waarschijnlijk groter aantal kinderen in den lande, die misschien wel ziek waren maar niet naar een kinderdagverblijf gingen en ook niet bij de huisarts zijn geweest. In Nederland kan je ook gewoon besmet raken want uitroeien van een ziekte doet een vaccin niet. Een uitbraak wordt dat meteen genoemd.

Top