ACTUEEL

Hoenderloo Groep in de fout met omstreden maatregel

De Hoenderloo Groep is over de schreef gegaan met bepaalde maatregelen tegen aan haar toevertrouwde jongeren met gedragsproblemen, stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De jeugdzorginstelling heeft de zogeheten stilzitmaatregel toegepast, waarvoor geen bewijs is dat deze effectief is.

Begin november 2018 kreeg de inspectie signalen over de stilzitmaatregel bij leefgroepen op de locatie in Deelen. De inspectie constateert dat bij "een aantal groepen voor open en gesloten jeugdhulp strafmaatregelen zijn toegepast die inhielden dat jeugdigen op bepaalde momenten niet mochten bewegen, praten of niet van hun kamer af mochten komen."

De stilzitmaatregel is niet-bewezen effectief en bovendien in strijd met de Jeugdwet. De IGJ verwacht dat medewerkers deze strafmaatregelen niet meer toepassen en dat de organisatie verbeteringen toepast, iets waar zij ook al mee is begonnen. Er is verbetering nodig van het leefklimaat, de deskundigheid van medewerkers en bij het benutten van informatie.

Verdere plannen van de instelling daarvoor zien er al goed uit, vindt de inspectie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top