ACTUEEL

Risicoanalyse faalt vaak bij medische thuisapparaten

Fabrikanten van medische apparatuur voor thuisgebruik maken niet altijd een gedegen risicoanalyse, hoewel dat verplicht is. Ook de gebruiksaanwijzingen zijn vaak onvoldoende afgestemd op gebruik van de apparatuur door patiënten of mantelzorgers. Daardoor kan de patiëntveiligheid in het gedrang komen.

Onderzoek RIVM / IGZ

Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekend. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), bracht onvolkomenheden aan het licht bij drie categorieën: infuus-, beademings- en dialyseapparatuur. Het is volgens het RIVM te verwachten dat de geconstateerde tekortkomingen ook voorkomen in risicoanalyses en gebruikersinformatie bij andere technologieën die thuis worden gebruikt.

Specifieke risico's thuis

Veel producenten besteden in hun risicoanalyses te weinig aandacht aan mogelijke gebruiksfouten en aan risico's die zich specifiek voordoen bij gebruik thuis, waar bijvoorbeeld huisdieren bij de apparatuur kunnen komen. Ook komt het voor dat risico's wel in de gebruiksaanwijzing staan, maar niet in de risicoanalyse, of omgekeerd.

Begeleidende ziekenhuizen

Het RIVM erkent dat tekortkomingen in gebruiksaanwijzingen doorgaans afdoende worden opgevangen door begeleidende instellingen of ziekenhuizen. Dat betekent volgens de onderzoekers niet dat fabrikanten er zelf minder aandacht aan hoeven te besteden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top