ACTUEEL

Altrecht schendt beroepsgeheim

De ggz-organisatie Altrecht in Utrecht heeft het beroepsgeheim geschonden door privacygevoelige informatie van zo’n zeshonderd patiënten zonder hun toestemming via een database te delen met samenwerkende instanties in de Utrechtse bemoeizorg. Dat meldt Zorgvisie. Deze situatie die in 2009 bestond, zou minstens een half jaar hebben bestaan.

Gedeelde persoonsgegevens

De ggd kreeg toegang tot de database van de ggz-organisatie. Daarnaast werden de persoonsgegevens ook gebruikt in overleg met hulpverleners van de maatschappelijke opvang, welzijnswerk, bureau jeugdzorg en MEE over de indicatiestelling. De database bevat volgens Zorgvisie gegevens van dakloze, zorgmijdende, psychisch zieke en verslaafde mensen, de doelgroep van het landelijke Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang voor de vier grote steden. Van deze patiënten stonden onder meer de diagnose, contacten met de politie, relatie- en geldproblemen in de database.

Beroepsgeheim in de bemoeizorg

Psychiater Fred Dreef die tot een half jaar geleden bij Altrecht werkte, bracht de kwestie naar buiten door  in het Maandblad Geestelijke volksgezondheid een artikel te schrijven over het beroepsgeheim in de bemoeizorg. Hierin beschrijft hij de praktijk als voorbeeldcasus, zonder Altrecht bij de naam te noemen. Dreef noemt het een heel ernstige zaak. “Er stond veel te veel in de database. Terwijl de WGBO heel duidelijk is: je levert geen informatie aan derden. Natuurlijk moet je in individuele gevallen soms uitleggen aan de maatschappelijke opvang hoe ze met een patiënt moeten omgaan. Ik ben heus geen hardliner. Maar je gaat niet op voorhand collectief informatie verstrekken.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top