ACTUEEL

Atrium opereert weer in Brunssum

Het Atrium Medisch Centrum Parkstad voert vanaf volgende week weer operaties uit met een verhoogd risico op infectie op de locatie Brunssum. Uit onderzoeken van Intermicon en TNO blijkt dat de vier OK’s in Brunssum hiervoor geschikt zijn. Dit in tegenstelling tot een eerder oordeel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De raad van bestuur van het ziekenhuis beraadt zich over een eventuele schadeclaim aan het adres van de IGZ.

Tijdelijk OK-complex

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde in februari dat de luchtkwaliteit van de OK’s niet voldeed aan de eisen. Daarnaast hielden medewerkers zich niet goed aan de hygiëne- en infectiepreventieregels. Het Atrium MC besloot daarop de OK’s in Heerlen en Brunssum niet meer te gebruiken voor operaties met een hoog risico op infectie. In Heerlen bouwt het ziekenhuis een tijdelijk OK-complex. De acht nieuwe OK’s hoopt het ziekenhuis eind juni in gebruik te kunnen nemen. Daarnaast heeft het Atrium MC ‘fors ingezet op gedragsverandering bij medewerkers’.

Inhaalslag operaties

Uit de twee onafhankelijke onderzoeken blijkt nu dat de OK’s in Brunssum weer gebruikt kunnen worden. De IGZ staat achter dit besluit. Het Atrium MC wil een groot deel van de uitgestelde operaties nu inhalen. Alleen voor patiënten die na de operatie op de intensive care bewaakt moeten worden, moet nog een andere oplossing worden gezocht. In totaal heeft het Atrium MC 193 geplande operaties moeten afzeggen.

Schadeclaim

Dagblad De Limburger spreekt van een onnodige sluiting van de OK’s in Brunssum. Omdat de veldnormen voor luchtkwaliteit zouden niet volledig ingevuld zijn “en dus volgens het ziekenhuis niet geschikt zijn om zo’n verstrekkend besluit op te baseren”, schrijft de krant. Het Atrium MC laat weten in reactie op het artikel weten dat er veel kosten zijn gemaakt naar aanleiding van het oordeel van de IGZ. De raad van bestuur bekijkt of de kosten te verhalen zijn op de IGZ en of het ziekenhuis daar iets mee opschiet. Een woordvoerder van het ziekenhuis stelt de relatie met de IGZ niet te willen verstoren.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top