ACTUEEL

Obama’s zorgplan stuit op Republikeins verzet

De Amerikaanse president Barack Obama kan niet ongestoord genieten van zijn grootste overwinning tot nu toe op binnenlands terrein. De Republikeinen kondigden maandag fel juridisch en publicitair verzet aan tegen de hervormingsplannen voor de gezondheidszorg die de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zondag heeft aangenomen.

Sociale hervorming

Ongeveer 32 miljoen onverzekerde Amerikanen krijgen door de hervorming een ziektekostenverzekering, zodat in 2014 zo’n 95 procent van de Amerikanen verzekerd zal zijn, tegen 83 procent nu. Obama sprak over een overwinning voor het Amerikaanse volk, zijn Democratische partij over een historische beslissing. De nieuwe wet geldt als de omvangrijkste sociale hervorming in tientallen jaren. Eerdere Democratische presidenten hadden hun tanden stukgebeten op soortgelijke hervormingsplannen.

Kosten zorgplan: 940 miljard dollar

Maar volgens de Republikein John McCain, die twee jaar geleden de strijd om het presidentschap verloor, “zijn de Amerikanen erg boos”. Hij waarschuwde dat de Republikeinen het zorgplan “zullen intrekken”. Republikeinse tegenstanders vinden het plan te duur. De hervorming kost de komende tien jaar vermoedelijk 940 miljard dollar.

Verplichte zorgverzekering

Daarnaast zijn de Republikeinen tegen de gedwongen winkelnering waarbij elke Amerikaan een verzekering zal moeten afsluiten. De minister van Justitie van de staat Virginia heeft aangekondigd naar de rechter te stappen. Volgens de Republikein Ken Cuccinelli is de verplichte basisverzekering in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het Congres heeft de wet namelijk gebaseerd op zijn bevoegdheid om de handel te reguleren. “Iemand die besluit geen verzekering af te sluiten, is niet betrokken bij handel en valt daarom niet onder het gezag van de federale overheid”, meent Cuccinelli. Volgens hem heeft het hooggerechtshof eerder in soortgelijke zaken in hoger beroep in het voordeel van de klagers beslist.

Rechtszaken tegen zorgplan

Elf staten willen rechtszaken tegen de wet beginnen. Naast de juridische stappen wordt ook het nodige publicitaire geweld in stelling gebracht: volgens de krant The New York Times begint dinsdag een campagne met radio- en tv-spotjes voor vele miljoenen dollars.

Parlementsverkiezingen

De kwestie gaat een beslissende rol spelen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in november. Er is een brede beweging aan de basis tegen de wet. Maar David Axelrod, een van de belangrijkste adviseurs van Obama, hoopt dat de voordelen van de wet uiteindelijk overtuigen: “Laat ze maar tegen een chronisch ziek kind zeggen: wij vinden dat je niet verzekerd mag zijn.”

Ondertekening wet

Obama zal de wet naar verwachting dinsdag ondertekenen. Een afsluitend debat in de Senaat daarna wordt slechts als formaliteit beschouwd.

Goedkeuring zorgplan

Met slechts vier stemmen meer dan de vereiste absolute meerderheid van 216 werd het plan zondag in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd na een emotioneel debat van twaalf uur. Een dag voor de stemming was Obama hoogstpersoonlijk naar het Capitool (parlementsgebouw) gegaan om sceptische partijgenoten over te halen de hervormingen te steunen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top