ACTUEEL

Eerste harthulp op de mobiele telefoon

Mensen met mobiel internet op hun telefoon kunnen sinds deze week op www.AED4.eu vinden waar de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) hangt. Een AED kan levensreddend zijn als iemand een hartstilstand krijgt, al is het doeltreffend gebruik van de apparaten niet geheel onomstreden.

Gebruiksaanwijzing en route

De site, die als zogeheten app te downloaden is, geeft niet alleen aan waar een AED te vinden is, maar leidt degene die het apparaat zoekt er ook naar toe via een meebewegend kaartje. Daarnaast biedt de site een filmpje waarin zo kort en eenvoudig mogelijk wordt getoond hoe men een defibrillator moet gebruiken.

Wereldwijd

De internetpagina is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen, de vereniging IedereenEHBO en het Rode Kruis. In Nederland zijn volgens de makers meer dan 20.000 AED's in gebruik, maar ze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Het Rode Kruis gaat controleren of op de locaties die de site noemt echt apparaten hangen. Het is de bedoeling om het programma wereldwijd uit te rollen, aldus het UMC St. Radboud. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top