Finance

Inspectie onderzoekt misbruik titel orthodontist

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek naar doen misbruik van de titel orthodontist. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geantwoord op vragen van het CDA. Veel orthodontisten hebben zich uitgeschreven uit het BIG-register als orthodontist en staan als tandarts geregistreerd, terwijl ze zich toch als orthodontist uitgeven. Als tandarts kunnen zij hogere tarieven in rekening brengen.

Uitgeschreven uit BIG-register

Volgens Klink kan dit misbruik van de titel het vertrouwen van de patiënt in de gezondheidszorg schaden. Uit cijfers van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) blijkt dat 117 van de 188 orthodontisten zich inmiddels uit het specialistenregister hebben uitgeschreven.

Illegaal voeren titel

Uit een steekproef van het FD begin deze maand onder 70 orthodontisten bleek dat 39 uitgeschreven orthodontisten zich nog steeds voor orthodontist uitgeven. Tot nu toe is nog nooit iemand hiervoor bestraft. De NZa doet alleen onderzoek naar de inkomens van orthodontisten die als zodanig ingeschreven staan in het specialistenregister.

Verschillen in tarieven

De verschillen in tarieven tussen tandartsen en orthodontisten zijn de laatste jaren al flink afgenomen, schrijft Klink, maar de tandarts is nog altijd 2,5 procent duurder. Op den duur moeten de prijzen gelijk liggen, maar een plotselinge tariefverlaging voor orthodontie door tandartsen is niet wenselijk. Nu leveren tandartsen een derde van de orthodontie. Als de prijzen omlaag gaan, zouden ze daar wel eens mee kunnen stoppen. Dat zou ten koste kunnen gaan van de toegankelijkheid van deze vorm van zorg.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top