ACTUEEL

Senaat ziet na expertmeeting nog geen nut in EPD

Experts hebben de leden van de Eerste Kamer maandag tijdens de tweede expertmeeting nog niet kunnen overtuigen van het nut van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit meldt ICT Zorg die daar ter plekke was.

Eerste Kamer

Zo vroeg VVD-Kamerlid Heleen Dupuis “Waar dient het nu voor?”, aldus ICT-zorg. De acht deskundigen die maandagavond de vragen van de Kamerleden over het EPD beantwoordden tijdens een rondetafelgesprek, waren in het algemeen positiever dan de Kamerleden, die er het nut nog niet zo van inzagen.

LHV wil regiosystemen

Paul Habets van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet weten dat de LHV een landelijk EPD niet zo nodig vindt. Nu verloopt al zo’n 95 procent van de communicatie tussen hulpverleners binnen de regio. Een landelijk systeem zou de huisartsen alleen maar geld kosten, vindt de LHV.

Beveiligingseisen en standaarden

Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz, pleitte voor het landelijk regelen van zaken omtrent beveiliging en standaarden, aangezien er nu al miljoenen patiëntengegevens elektronisch worden uitgewisseld via bestaande sys¬temen. Zijn betoog werd wat afgezwakt door de opmerking van beveiligingsdeskundige Guido van ’t Noordende, die opmerkte dat er sprake is van “grote veiligheidsrisico’s” bij het landelijk EPD. Al was het bij de regionale EPD’s waarschijnlijk “honderd keer erger”, gaf Van ’t Noordende later die avond toe.

Landelijk EPD

Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, riep in een volgens ICT Zorg emotioneel betoog de Kamerleden op beveiligingseisen en standaarden wettelijk vast te leggen via de invoering van het landelijk EPD, omdat hij anders ongelukken voorziet.

Stemmen over wetsvoorstel

Rond april vindt een schriftelijke vragenronde plaats en pas in het najaar wordt naar verwachting gestemd over het wetsvoorstel.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Boone

24 maart 2010

veiligere uitwisseling: ja maar wel regionaalBeste senatoren, houd uw rug recht en stem tegen het landelijk EPD maar voor een regionaal EPD. Onze dank als zorgverleners en patienten (want dat zijn we tenslotte allemaal wel eens) zal groot zijn.

Top