Gastvrijheid

Blokhuis in actie tegen designerdrugs

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, worden designerdrugs verboden. Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.

"Daardoor hoeven we niet meer achter de feiten aan te hollen", zegt Blokhuis in De Telegraaf. "De markt was ons steeds te snel af. Zodra we er eentje op de lijst van verboden stoffen hadden gezet, werd de samenstelling ietsjes veranderd en was het niet langer illegaal."

Drugsgebruik neemt in Nederland nog steeds toe. Zo gebruikte 2,7 procent van de volwassenen in 2017 xtc, tegenover 1,9 procent in 2015. Blokhuis noemt dat onwenselijk en riskant en gaat vol inzetten op preventie. Hij wil daarbij speciale aandacht gaan schenken aan drugsgebruik op de werkvloer. In De Telegraaf wijst hij op het verschijnsel 'dinsdagdip': "Werknemers die in het weekend xtc hebben gebruikt, hebben daar last van. Op maandag gaat het vaak nog wel, maar op dinsdag krijgen ze de terugslag en zijn ze brak. (..) Werkgevers hebben daaronder te lijden."

Blokhuis wil ook de voorlichting aan jongeren over verdovende middelen vernieuwen en uitbreiden. Het Trimbos-instituut gaat daarom bekijken wat de beste manier is om jongeren van drugsgebruik af te houden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

27 april 2019

Dit gaat nooit goed.
1. Een dergelijke brede maatregel gaat geheid onbedoelde effecten hebben. Onschuldigen gaan hieronder lijden.
2. Als 3% van de bevolking deze middelen gebruikt en ze zouden zo schadelijk zijn dat een verbod nodig is, dan hadden we allemaal als burger veel meer mee in contact moeten komen. Dat soort percentages komt overeen met de prevalentie van veel aandoeningen die we wel allemaal af en toe zien. Dus blijkbaar is het probleem niet zo groot, maar gaat het om een minder nobel doel.
3. Gaan we nu ook alcohol verbieden? We kennen allemaal wel een collega die een kater op het werk had door een nacht stappen. Of iemand die die roken zijn stem kwijt is.

De staat toont hier weer heerlijk aan dat men er als burger niet blindelings op mag vertrouwen dat zij het algemeen belang dient. Soms gaat het om politieke doelen die hun grondslag vinden in ideologische misvattingen van een politiek interessante minderheid.

Top