Finance

azM eist in dagvaarding dat Orbis steun terug geeft

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) eist dat de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen hun vorig jaar aan Orbis verleende borgstelling van 10 miljoen euro opschorten. Dit staat in de dagvaarding van het kort geding dat het azM uit onvrede met de financiële steun door de provincie aan Orbis Medisch en Zorgcentrum in Sittard heeft aangespannen tegen het provinciebestuur en de gemeente Sittard-Geleen. Dit meldt de Limburger.

Borgstelling voor Orbis

Het azM stelt in de dagvaarding dat de borgstelling bij de bank nietig verklaard dient te worden, of dat Orbis het bedrag als een ‘tegengarantie’ stort op de rekening van de provincie en gemeente, schrijft de Limburger. De rechtszaak dient op 20 april.

Principiële uitspraak

Het azM besloot naar de rechter te stappen, omdat ze vermoedt dat er sprake is van staatssteun aan Orbis. Het azM wil dat de rechter zich principieel uitspreekt over de hulp aan Orbis en of dit al dan niet als onrechtmatige staatssteun beschouwd kan worden. Het azM stelt dat deze steun ten koste gaat van concurrerende ziekenhuizen in de regio, zoals het azM.

'Geen steun'

Orbis-bestuurder Cees Sterk zegt in de Limburger dat de verleende garantstelling niet mag worden gezien als steun voor de continuïteit van Orbis, maar dat deze alleen is gebruikt om de financiering van een nodige ontslagronde mogelijk te maken.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

25 maart 2010

Met dit proces roept het azM de vraag op waar het ziekenhuis eigenlijk voor staat. Het concurrentie-argument lijkt in ieder geval de conclusie te wettigen dat niet de zorg voor de patiënten maar de exploitatie centraal staat. Dat past in de ontwikkeling naar marktwerking in de zorg, maar dreigt de toegankelijkheid van de zorg te belemmeren.

Daarnaast is natuurlijk een open vraag of het gegevn dat het azM handelt met overheidsgeld uit zowel de zorg- als de onderwijsbegroting, geen verstoring van de markt is.In ieder geval zal deze rechtszaak er niet toe leiden dat de zorg efficiënter wordt. Integendeel, de kosten die het azM en Orbis voor deze procedure (moeten) maken komen direct ten laste van hun zorgbudget en dat is in tijden van bezuiniging een slechte ontwikkeling.

Top