ACTUEEL

Democraten met dood bedreigd om Obama’s zorgwet

In de Verenigde Staten lopen de gemoederen na aanname van de nieuwe wet over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg hoog op. Meerdere politici die voor de wet hebben gestemd, zijn met de dood bedreigd. Dat heeft de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, woensdag gezegd.

Politiebescherming

Volgens Hoyer hebben inmiddels tien Democratische leden van het Huis om politiebescherming gevraagd. Een van de politici die is bedreigd is Bart Stupak. Die werd zondagavond voor babymoordenaar uitgemaakt door een lid van de Republikeinse oppositie, juist op het moment dat Stupak pleitte voor een amendement dat de financiële steun voor abortussen zou beperken.

Doodsbedreigingen

Op het kantoor van Stupak is een briefje binnengekomen met de tekst: “Je bent dood. We weten waar je woont. We zullen je krijgen”. Partijgenoot Louise Slaughter kreeg een telefoontje waarin haar werd meegedeeld dat sluipschutters de kinderen van ja-stemmers zullen vermoorden.

Tegenstand zorgwet

Het politieke klimaat in de VS is door de strijd over de zorgwet nog verder verhard. Vooral Republikeinse politici en conservatieve media slaan een steeds hardere toon aan bij het uiten van hun ongenoegen. De vrees bestaat dat fanatici het recht in eigen hand gaan nemen.

Acties tegenstanders

Democratische afgevaardigden zijn bespuugd en uitgescholden door tegenstanders. Hoyer wees niet direct met de vinger naar de Republikeinen, maar zei wel dat “iedere blijk van waardering voor dergelijke acties weer nieuwe acties uitlokt”. Hoyer wil met Republikeinse leiders om de tafel gaan zitten om te praten over de kwestie.

Akkoord zorgplan

De Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van het parlement ging zondagavond met een krappe meerderheid akkoord met een plan dat eerder door de Senaat was goedgekeurd. Ook stemde het Huis in met een pakket wijzigingen, dat nog door de Senaat moet worden behandeld.

Amendementen tegen zorgwet

In de Senaat worden inmiddels de laatste voorbereidingen getroffen voor wat een marathonsessie zal worden over de aanpassingen, die zijn vastgelegd in een document van 153 bladzijden. De Republikeinen in de Senaat hebben aangekondigd dat zij honderden amendementen op het voorstel zullen indienen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top