ACTUEEL

Minister: 'Achmea had meer kunnen doen voor ziekenhuis'

Zorgverzekeraar Achmea had de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen wel wat meer de helpende hand toe kunnen steken. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat hij heel graag een ruimhartiger rol van de zorgverzekeraar had gezien, maar dat hij dit niet kan afdwingen.

'Achmea maakt slechts productieafspraken'

De minister betoonde zich gevoelig voor de kritiek van de Tweede Kamer dat Achmea zich er met een jantje-van-leiden vanaf heeft gemaakt. Verschillende overheden en de NZA steken miljoenen in de redding van het ziekenhuis, maar Achmea houdt het bij de toezegging de komende vijf jaar productieafspraken met de instelling te maken.

NZa-steun 18 miljoen

Vorige week werd bekend dat de NZa voor 18 miljoen steun verleent aan de IJsselmeerziekenhuizen, die vorig jaar bijna bankroet waren. Het Rijk leent 12,5 miljoen. De Tweede Kamer steunt de reddingsplannen, maar is wel kritisch over de keuzes die het ziekenhuis gemaakt heeft.

'Beter aanbod St. Jansdalziekenhuis'

Een meerderheid had liever gezien dat de IJsselmeerziekenhuizen waren ingegaan op een aanbod van het St. Jansdalziekenhuis in Harderwijk. Volgens de VVD was dit veel goedkoper geweest. PvdA en SP hebben een voorkeur voor een overname door een publieke partij. Nu krijgt de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter het voor het zeggen in de IJsselmeerziekenhuizen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top