ACTUEEL

Wachtlijsten in jeugdzorg met 70 procent gedaald

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn afgelopen twee jaar met ruim 70 procent teruggelopen. Sinds begin 2008 is het totale aantal jongeren dat langer dan negen weken wacht op zorg gedaald van ongeveer zesduizend tot 1800 kinderen eind 2009. Van deze groep kregen 1083 jongeren nog een vorm van 'overbruggingszorg' in afwachting van de hulp die ze nodig hebben. Eind 2009 stonden 720 kinderen zonder deze tijdelijke zorg op een wachtlijst.

Wegwerken wazchtlijsten

Dat heeft demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) dinsdag bekendgemaakt. Hij constateerde dat provincies en gemeenten “veel gepresteerd”' hebben met het verkorten van de wachtlijst. Dat de wachtlijsten niet helemaal zijn weggewerkt, komt volgens hem doordat tegelijkertijd het beroep op de jeugdzorg sterker is gegroeid dan verwacht.

Stijgende vraag naar jeugdzorg

Door de flink hogere vraag naar jeugdzorg zijn niet overal de wachtlijsten even goed weggewerkt. Dat geldt vooral voor de stadsregio Amsterdam en drie provincies, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

'Dubbel gevoel'

Rouvoet noemde het totaalbeeld mooi. Maar hij heeft “een dubbel gevoel” over het toenemend beroep op de jeugdzorg. Hij is blij dat kinderen en hun ouders blijkbaar de hulp beter weten te vinden, “maar ik zie natuurlijk liever dat er geen wachtlijsten zijn”.

Rouvoet's visie op verbetering jeugdzorg

Over enkele weken komt de ChristenUnie-bewindsman nog met een visie over hoe de jeugdzorg beter kan. Hij geeft al geruime tijd aan dat investeren in preventief beleid kan helpen om de wachtlijsten en groeiende vraag aan te pakken.

Opvoedvraag vroeg oplossen

Volgens Rouvoet kloppen veel ouders en jongeren met een probleem aan dat in een vroeg stadium veel eenvoudiger op te lossen is door hulp thuis te bieden, zonder dat ze direct helemaal in de jeugdzorg terechtkomen. “We moeten voorkomen dat een opvoedvraag door lang wachten vanzelf kan uitgroeien tot een zorgvraag.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top