ACTUEEL

Campagnes gezond leven leveren weinig op

Voorlichtingscampagnes die mensen aanmoedigen gezonder te leven, leveren te weinig op. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

Levensstijl Nederlanders

Het aantal Nederlandse probleemdrinkers en drugsgebruikers neemt niet af, net zomin als het aantal mensen met overgewicht. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders rookt en dat percentage ligt hoger dan in de buurlanden. Het doel om dit jaar uit te komen op twintig procent rokers wordt volgens het RIVM niet gehaald.

Accijnzen en verboden

Het rijksinstituut pleit voor een andere aanpak. Het RIVM denkt aan accijnzen en verboden. Als voorbeeld noemt een woordvoerder een verbod op verkoop van vette kroketten in schoolkantines,of het subsidiëren van een beweegprogramma voor mensen met overgewicht via de huisarts.

Verkiezingsprogramma’s

Het RIVM benadrukt dat het parlement daarover keuzes moet maken. De organisatie hoopt dat de politieke partijen het rapport betrekken bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma's. Het rapport 'Van gezond naar beter' is donderdag aangeboden aan demissionair minister Ab Klink van VWS. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Fienieg

29 maart 2010

De gekozen insteek wordt een beetje saai.

Ik wil daar twee kanttekeningen bij plaatsen:

Hoewel je prima sancties kunt zetten op ongezond gedrag ( maar dan zijn er nog wel mat meer te bedenken) zul je daarmee niet bereiken dat mensen gezond gedrag gaan vertonen. Iedereen die zich bezighoudt met gedragsbeïnvloeding (van psycholoog tot hondentrainer) weet dat je met 'straffen' wellicht ongewenst gedrag kunt afleren, maar dat je positieve interventies nodig hebt om gewenst gedrag aan te leren. Wat zou het resultaat zijn als dezelfde energie die nu wordt gestopt in strafmaatregelen bedenken tegelijkertijd wordt gestopt in stimuleringsmaatregelen van gezond gedrag.

Mijn tweede kanttekeningen richt zich op de eenzijdige benadering. Veel ongezond gedrag hangt samen met een tenminste minder positief zelfbeeld. De Romeinen wisten al dat een "mens sane" samenhangt met een "corpore sano". Een gezond geest in een gezond lichaam. Door de huidige constante focus op het lichaam lijkt er weinig tot geen aandacht voor de gezondheid van de geest oftewel de mentale gezondheid.

Voor de goede orde, het gaat daarbij om de mentale gezondheid van een ieder en niet over de aanpak van psychische aandoeningen. Er zijn al mogelijkheden om inzicht te krijgen in de mentale gezondheid. Inclusief in de mogelijke stimulerende maatregelen die die mentale gezondheid kunnen verhogen.

Top