HRM

FNV dreigt met acties ziekenhuizen

Er komen mogelijk acties in ziekenhuizen als er geen nieuwe cao komt voor het personeel. Daarmee dreigt vakbond FNV, die de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een ultimatum heeft gesteld tot en met 3 juni.

Volgens FNV is er na maanden onderhandelen nog altijd geen goed bod. De NVZ biedt een loonsverhoging van gemiddeld 2,5 procent per jaar voor een tweejarige cao, maar dat vindt de bond te mager.

Eisen FNV

FNV wil dat de 200.000 ziekenhuismedewerkers er 5 procent salaris per jaar bij krijgen. Daarnaast wil de bond een extra toeslag als mensen op korte termijn wordt gevraagd om extra te werken, en goede afspraken over arbeids- en rusttijden. Verder moet flink geld worden gestoken in het opleiden en begeleiden van zowel bestaande ziekenhuismedewerkers als nieuw personeel.

Voorstel NVZ

De NVZ heeft een voorstel gedaan van 3% loonstijging in 2019, 2% in 2020 en 2,5% in 2021, naast een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. Hierover is geen overeenstemming bereikt. Het laatste voorstel voor een driejarig cao is afgewezen door de werknemersorganisaties. De NVZ vindt dit opmerkelijk, omdat FNV en CNV wel akkoord gingen met een vrijwel identiek voorstel bij multinational Shell.

Elkaar gevonden                                                                                         

De werknemersorganisaties en de NVZ zijn het wel met elkaar eens geworden op andere arbeidsvoorwaarden, zoals generatiebeleid, duurzame inzetbaarheid, stageplaatsen, innovatieve arbeidsmarkt, onregelmatige diensten, overwerk en een betere balans tussen werk en privé. 

Werkgevers en werknemers ontmoeten elkaar weer op 3 juni. De NVZ gaat zich beraden op de ontstane situatie.

(Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top