ACTUEEL

Consumentenbond: 'Iedereen inschikken in zorg'

Het is hoog tijd om de heilige huisjes in de zorg af te breken, vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij zegt dit in een toelichting op de voorstellen die zijn organisatie donderdag heeft gepresenteerd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. “De situatie is ernaar. Reken maar uit: per jaar geven we 4 procent meer uit aan zorg. De economische groei bedraagt 2 procent. De rekening klopt niet meer. Je kunt zo bedenken bij wie die wordt neergelegd: bij de patiënt.”

Voorstellen Consumentenbond

In de voorstellen die de Consumentenbond presenteert, moet iedereen inschikken. De zorg staat bekend als een complexe sector waar samenwerking en veranderingen slecht van de grond komen. De vele spelers in het veld zijn vooral geneigd hun eigen belang te dienen. Combée doet een oproep aan partijen als ziekenhuizen, artsen en verzekeraars boven dat eigenbelang uit te stijgen: “We kunnen niet op oude voet verdergaan.” Pessimistisch is hij niet over de bereidheid om te veranderen. “Kijk wat er de afgelopen jaren al is veranderd in de zorg. Velen hadden dat niet voor mogelijk gehouden.”

Burger betaalt voor zorg

De Consumentenbond spaart ook de eigen achterban niet. De burger moet gezonder gaan leven om te voorkomen dat hij of zij ziek wordt. De bond wil niet zover gaan om mensen die ongezond leven een hogere premie te laten betalen voor de ziektekostenverzekering. Wel moeten patiënten 'voelen' dat gezondheidszorg niet gratis is. Combée vindt dus dat hogere eigen bijdragen onvermijdelijk zijn. Niet voor de huisarts, maar wel voor ziekenhuiszorg. Die eigen bijdrage moet afhankelijk zijn van het inkomen van de patiënt. Voor chronisch zieken dient een maximum te worden ingebouwd. “ Maar wie veel zorg gebruikt moet meer betalen”, vindt hij.

Macht verzekeraars

Een van de basisproblemen van de gezondheidszorg is dat niemand echt de baas is over het beschikbare geld. “Veel partijen hebben elk een stukje van het budget in handen. Niemand kan dus echt goed sturen.” De Consumentenbond wil verzekeraars daarom veel meer macht geven. Als ziekenhuizen slechte zorg leveren, moeten verzekeraars de contracten met hen simpelweg opzeggen. Goede ziekenhuizen worden juist beloond met extra omzet. Als verzekeraars hun rol niet waarmaken en slechte ziekenhuizen hun gang laten gaan, moeten zij, volgens de Consumentenbond zelf opdraaien voor de extra kosten.

Specialiseren ziekenhuizen

Ziekenhuizen dienen zich te specialiseren in bepaalde aandoeningen. “De kwaliteit van de behandelingen wordt dan beter. Nu doet iedereen alles en gaat er geld en kwaliteit verloren.” Met name in de grote steden is er een overcapaciteit aan ziekenhuisbedden. Combée vindt dat 'overbodige' ziekenhuizen moeten worden gesloten. “Als de kwaliteit van zorg in een gebied niet achteruit gaat als een ziekenhuis verdwijnt, waarom zou je het dan openhouden”

Salarisch medisch specialisten

Tenslotte moeten de specialisten salaris inleveren, aldus de Consumentenbond.”Als iedereen inlevert en de zorg efficiënter wordt, kan het niet zo zijn dat één beroepsgroep met een half miljoen per persoon per jaar naar huis gaat. Dat is onbestaanbaar"

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Rietman

26 maart 2010

Genoemde maatregelen lijken uit de departementale koker te komen: alle macht naar de (zorg)verzekeraar, hype-berichtgeving over salariering en alles naar vervangende zorg. Jammer dat de patient nu al klaagt over het feit dat men de dokter niet meer ziet, maar een surrogaat. Een opleiding tot arts of specialist is geen LOI cursus. Helaas zullen we over 15 jaar wel weer een parlementaire enquete krijgen over hoe de zorg door dit soort voorstellen verworden is tot een moloch, terwijl we nu in NL in de top 3 staan van de beste zorg in Europa. En maar blijven klagen dat de zorg zo problematisch is. Verwende onwetende mensen in Nederland.

Anonym

12 april 2010

Er kan bezuinigd worden in de zorg en heel veel. De salarissen van specialisten is hoog omdat de opleiding veel heeft gekost en de verantwoordelijkheid groot is.... Nu nog echt de verantwoordelijkheid dragen. Dat verzekeraars het in handen krijgt, kan alleen als deze een onafhankelijkheid zouden hebben. En in dit systeem is dat er niet. Ook de vele managers die geen kaas hebben gegeten van de praktijk maar wel miljoenen er door heen jagen met zogenaamde veranderingen....eruit. scheelt heel veel geld.

Vooral in verpleeghuizen en verzorgingshuizen heeft men te veel managers. Allemaal handen die eigenlijk aan bed zouden moeten staan en ook nog is meer geld krijgen dan diegene die het werkelijke werk moeten uitvoeren. Ook bestuurders die zakken vol krijgen, en beleid uitvoert van uitbuiting van de werkelijke uitvoerders. Ook daar valt miljoenen te halen.

Het triestte is dat op papier het allemaal mooi staat, maar de praktijk vaak een ander verhaal is. Tijd om het mes erin te zetten.

groet,

Iemand die al meer dan 20 jaar in de zorg werkt en zelf zorg heeft moeten ervaren.

Top