ACTUEEL

CVZ schrapt psychoanalyse uit verzekeringspakket

De psychoanalyse van Sigmund Freud is definitief uit het Nederlandse verzekeringspakket geschrapt. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant bevestigd.

Kritiek op Freud

Het ging al langer niet goed met Freud in Nederland. Sinds de jaren zeventig liep het aantal psychoanalytische behandelingen terug. Er was ook veel kritiek op de aanpak die ongeveer een eeuw geleden werd ontwikkeld door de Oostenrijkse psychiater. Toch zijn er in Nederland nog ongeveer zeshonderd patiënten die de therapie volgen.

Jaarlijkse kosten

De behandeling is intensief: de patiënten moeten vijf tot acht jaar lang drie tot vier keer per week op de sofa. Volgens het CVZ is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de analyse werkt. Vaak is er volgens een woordvoerder niet eens een diagnose vastgesteld bij de patiënt op basis waarvan hij of zij de behandelingen nodig zou hebben. De totale jaarlijkse kosten zijn 7,5 miljoen euro.

Overgangsregeling patiënten

Voor de bestaande patiënten geldt een overgangsregeling. Nieuwe klanten moeten de therapie zelf betalen. Volgens het CVZ kost dat zo'n 12.500 euro per jaar aan psychiaterskosten.

Terugdraaien besluit

Het Nederlands Psychoanalytisch Instituut wil dat demissionair minister Ab Klink van VWS het besluit van het CVZ laat terugdraaien. Het standpunt van het CVZ zou onvoldoende gemotiveerd en desastreus voor de patiënten zijn. De Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie en de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten verwijten het CVZ in de Volkskrant eenzijdigheid. Volgens hen moet het CVZ namelijk ook kijken naar de ervaringspraktijk en niet alleen het wetenschappelijk bewijs laten meewegen in het oordeel. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top