ACTUEEL

NMa bezorgd over terugdraaien marktwerking

Naast de zorgverzekeraars vindt ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) dat de marktwerking in de zorg niet moet worden teruggedraaid. In het televisieprogramma Buitenhof zei directeur Pieter Kalbfleisch zondag dat de regering consistent moet zijn in zijn wetgeving.

Zigzag-beleid

 “Als de marktwerking nu wordt teruggedraaid, krijg je zigzag-wetgeving”, aldus Kalbfleisch. Een besluit om de marktwerking verder in te voeren is door de val van het kabinet uitgesteld en moet dus door een volgend kabinet worden genomen. De kans bestaat dat een komend kabinet weinig in marktwerking in de zorg ziet.

Efficiënter

Volgens Kalbfleisch is er dankzij marktwerking veel bereikt. “Ziekenhuizen zijn beter en efficiënter gaan werken. Innovaties worden ingevoerd. De positie van de verzekeraar is sterker geworden, wat ook de bedoeling was.” Verder wees hij er op dat de NMa bij fusievoornemens ook oog heeft voor de gevolgen voor de kwaliteit van zorg. Zo was de NMa uit concurrentieoogpunt aanvankelijk tegen de fusie van twee ziekenhuizen in Zeeland. Toen de ziekenhuizen aantoonden dat ze na de fusie betere zorg zouden leveren, mocht de fusie wel doorgaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top