ACTUEEL

Nieuwe prikronde tegen baarmoederhalskanker start

De landelijke inenting tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, is maandag weer van start gegaan. Meisjes die vorig jaar twaalf jaar zijn geworden, kunnen zich vanaf maandag laten vaccineren. De inentingen vinden plaats door het hele land. Iedereen die in de doelgroep valt, heeft daarvoor een uitnodiging gekregen.

HPV-vaccinaties

In totaal krijgen de kinderen drie prikken in de arm. De vaccins beschermen tegen ongeveer zeventig procent van de vormen van baarmoederhalskanker. De inentingen werden vorig jaar ook gegeven. Door het uitbreken van de Mexicaanse griepepidemie werd de vaccinatie echter opgeschort. De vaccinaties tegen de griep kregen toen voorrang.

Lage opkomst

Vorig jaar bleek dat de opkomst onder de opgeroepen meisjes veel lager was dan verwacht. Ongeveer de helft van de doelgroep kwam opdagen. Veel ouders en meisjes bleken bang te zijn voor de inentingen, mede door verhalen op internet over vermeende risico's die aan de vaccins zouden kleven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat de vaccins veilig zijn.

Kamervragen aanpak baarmoederhalskanker

Het AD meldt maandag dat het RIVM opnieuw onder vuur ligt om de aanpak van baarmoederhalskanker. Het RIVM onderzoekt de effecten van inenting tegen baarmoederhalskanker en vraagt meisjes onder de zestien jaar een vragenlijst op internet in te vullen en zelf een uitstrijkje te maken. In ruil voor hun medewerking krijgen de meisjes een cadeaubon.

RIVM ontkent dna-opslag

De Kamer heeft uitleg geeist over onder meer het feit dat het dna-materiaal van de meisjes zou worden opgeslagen. Het RIVM ontkent dat het wordt opgeslagen: ''Dat doen we niet, willen we niet en mogen we niet.''

Bekijk het NOS-item over de vaccinatie

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top