ACTUEEL

Kamer vraagt RIVM opheldering over onderzoek

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de aanpak van baarmoederhalskanker bij meisjes van vijftien tot zeventien jaar. Die kunnen via internet een vragenlijst over hun seksleven invullen en een uitstrijkje opsturen naar het RIVM.

Minderjarige meisjes

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind stelt dat het RIVM zich rechtstreeks tot de meisjes richt. Omdat de meisjes minderjarig zijn, is toestemming van de ouders nodig, vindt Voordewind. Ook maakt hij zich zorgen over de cadeaubon van tien euro. Een 'lokkertje', aldus Voordewind, die minister Klink dinsdag in de Kamer aan de tand wil voelen.

Privacygevoelige informatie

Ook CDA-Kamerlid Janneke Schermers is bezorgd over de cadeaubon. "Bovendien wil ik weten wat er allemaal met dat opgeslagen materiaal gebeurt en in hoeverre dat DNA is gekoppeld aan privacygevoelige informatie", zegt ze in het AD. Ook PvdA'er Khadija Arib maakt zich zorgen over de opslag van DNA-materiaal gedurende vijftien jaar.

Onderzoek naar HPV

Volgens het RIVM is het de onderzoekers uitsluitend te doen om HPV, het virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, niet om het DNA van de proefpersonen. Bij een uitstrijkje zit ook DNA-materiaal. "Maar daar kijken we niet naar. Dat willen we niet en dat mogen we niet", aldus RIVM-arts Marina Conyn. Zij benadrukt dat monsters en persoonsgegevens strikt gescheiden worden bewaard en dat het onderzoek volgens de geldende wetenschappelijke normen wordt uitgevoerd.

Ethische toetsingscommissie

De cadeaubon die de deelneemsters krijgen, is volgens Conyn zeker geen lokkertje. “Zo'n bon geven wij altijd aan vrijwilligers die aan een onderzoek meewerken. Het is een blijk van waardering, meer niet.” Een ethische toetsingscommissie ziet er volgens Conyn streng op toe dat de beloning niet de doorslag kan geven bij de keuze om wel of niet mee te werken. Verder staat bij de uitnodiging die meisjes ontvangen zeer duidelijk vermeld dat beide ouders toestemming moeten geven voor deelname. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top