ACTUEEL

Verdubbeling stops in de spoedzorg

Spoedafdelingen van ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland vroegen ambulances in 2018 twee keer zo vaak om het ziekenhuis te mijden als in 2015, meldt NRC. Het ging om maar liefst 5600 zogeheten 'stops', gemiddeld vijftien per dag. Ook Groningen en Drenthe tellen steeds meer stops. Patiënten die in direct levensgevaar zijn, worden nooit geweigerd bij spoedhulp.

Ofschoon minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) hoge prioriteit geeft aan dit "onwenselijke" fenomeen, net als zijn voorganger Edith Schippers (VVD), blijft het aantal geregistreerde stops toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van de krant.

Met zulke stops geeft een ziekenhuis aan dat het geen extra patiënten meer kan opvangen die per ambulance naar een spoedafdeling moeten worden gebracht.

De meeste stops worden afgekondigd op de spoedeisende hulp (SEH), daarna de eerste harthulp. Spoedeisendehulpartsen vroegen in 2016 al in een brandbrief het ministerie van Volksgezondheid om maatregelen: "De rek is eruit." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

12 juni 2019

Een gedeeltelijke oplossing hiervoor is om het eigen risico te vervangen door redelijke eigen bijdragen voor zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg. Zoals daar zijn: bezoek aan de spoedeisende hulp (SeH), de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom- of (terug)verwijsbrief van een arts.

Door daar bijv. respectievelijk € 30 tot € 60, € 15 tot € 30 en € 5 tot € 10 voor te vragen wordt overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld meer dan de helft van de bezoekers aan de SeH zelfverwijzers zijn, en dat 60% daarvan zichzelf ten onrechte naar de SeH verwijzen. Zie https://www.nivel.nl/nl/nieuws/onnodig-bezoek-spoedeisende-hulp-kan-minder.

Voor meer informatie, zie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

Top