ACTUEEL

Weduwe klaagt psychiater aan na zelfmoord patiënt

Een psychiater van psychiatrisch centrum Zon en Schild in Amersfoort is voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle gedaagd. De weduwe van een patiënt die in 2006 zelfmoord pleegde, verwijt de arts ondermeer dat hij onvoldoende kennis van de ziektegeschiedenis van haar man had. Ook verwijt ze hem dat hij niet direct na opname in de kliniek met een adequate behandeling is gestart, maar haar man alleen medicijnen heeft gegeven. Dit meldt DeStadAmersfoort.nl.

Getraumatiseerde asielzoeker

De patiënt was een asielzoeker uit Armenië die in 1999 met zijn gezin naar Nederland is gekomen. Het was jarenlang erg onduidelijk of het gezin in Nederland kon blijven. Hoewel de vader des huizes ernstig getraumatiseerd was, bleef het tot na zijn dood onduidelijk of het gezin in Nederland kon blijven.

Behandeling

In 2006 ging het zo slecht dat de man twee keer in Zon en Schild is opgenomen waar de aangeklaagde psychiater zijn behandelaar was. Het personeel kon de eerste keer nauwelijks contact krijgen met de man die depressief was en psychotische verschijnselen en een verstarde houding had. Gesprekstherapie was uitgesloten, hij werd alleen behandeld met medicijnen. Bij de tweede opname zei de patiënt meer, namelijk dat hij erg ziek was en erge dingen heeft meegemaakt. De volgende ochtend trof een verpleegkundige hem dood aan in zijn kamer.

Zelfmoord

De psychiater zegt geen aanwijzingen te hebben gehad dat de man zelfmoordplannen had, hoewel hij daar ook expliciet naar had gevraagd. De weduwe stelt dat de psychiater onvoldoende ervaring met oorlogsslachtoffers had en dat haar man door het jarenlange medicijngebruik steeds slechter is geworden. Verder heeft de vrouw nog altijd geen antwoord op vragen rond de dood van haar man, waardoor zij zijn dood niet kan verwerken. Het tuchtcollege doet eind mei uitspraak.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dokelaar

30 maart 2010

Antipsychotica maakt mensen chronisch ziek. Het veroorzaakt een atrofie van de hersenschors en een vergroting van de basale ganglia wat zorgt voor een verergering van de symptomen op de lange termijn, en onderwijl onderdrukt antipsychotica de symptomen door Dopamine D2 receptoren te blokkeren in de hersenen. De hersenen maken de receptoren door die blokkade meer gevoelig zodat iemand chronisch ziek wordt en niet meer kan stoppen met de medicijnen, of anders terugvalt in ernstige antipsychotica-geïnduceerde psychose.Daarbij verkort antipsychotica het leven met gemiddeld 30 jaar (volgens officiële bronnen) en veroorzaakt het een verschrikkelijke dood, waarbij de haren uitvallen en iemand niet meer op eigen benen kan staan op 30-40 jarige leeftijd.In een recente studie die is gepubliceerd in The Lancet werd aangetoond dat de modernste antipsychotica (Atypisch) het meest dodelijk zijn, en het meest opvallend was dat de top 3 best verkochte antipsychotica overeenkomt met de top 3 dodelijkste middelen.http://www.reuters.com/article/idUSTRE56C15Z20090713Een feit om in beschouwing te nemen is dat in 2009 antipsychotica het meest "winstgevende" medicijn ter wereld was.Buiten dit, talloze studies tonen keihard aan dat antipsychotica de kans op herstel van complexe psychische problemen vermindert. Zie bijvoorbeeld "A 15-year Multifollow-up Study. The Journal of Nervous and Mental Disease, 195 (2007):406-414"Succes met de rechtszaak!

Top