ACTUEEL

Persoonsgerichte zorg verbetert welzijn patiënt

Persoonsgerichte zorg verbetert welzijn patiënt

Persoonsgerichte zorg verbetert het fysieke en sociale welzijn van patiënten. Ook zorgt het ervoor dat zorgverleners hun werk leuker vinden.

Dat is de conclusie van het project 'Anders denken, Anders doen'. In dit project deden de huisartsenpraktijken van Zorggroep RCH in Midden-Brabant samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam een jaar lang onderzoek naar de effecten van persoonsgerichte zorg voor patiënten met meerdere aandoeningen tegelijk. De deelnemende professionals aan dit project bepalen zelf hun plan van aanpak. De ervaring leert dat het heel goed werkt als je als zorgprofessional zélf de tools kiest die bij jou en je patiënten passen.

Meer dan een checklist

Bij persoonsgerichte zorg gaat het niet alleen om kijken naar de ziekte van de patiënt, maar om de patiënt in het geheel van zijn leven te zien. In plaats van een meteen een checklist afwerken verdiept de zorgverlener zich eerst in de patiënt in en denkt van daaruit met hem of haar mee.

Persoonsgerichte zorg vraagt om een andere manier van denken en doen, stelt  huisarts Leonie Tromp op de site Zorg voor Beter. “Het vergt lef om het onvoorspelbare toe te laten in het consult.”

Verbeteren welzijn

Volgens professor Jane Cramm van de Erasmus Universiteit kan persoonsgerichte zorg een belangrijke bijdrage aan in het bredere welzijn van patienten leveren. “'Andere projecten laten zien dat verbeteringen in het bredere welzijn (fysiek, mentaal en sociaal) van patiënten heel lastig is en al helemaal bij patiënten met multimorbiditeit.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

17 juni 2019

Soms begrijp ik het niet.... ik dacht dat zorg altijd persoonsgericht was, omdat het anders geen zorg is, maar...... (emotionele)mishandeling, zelfbevrediging, gebruik voor eigen belang etc.
Weer een illusie armer.
Fijne dag nog!

Bart Luijten

23 juni 2019

Laten we eens beginnen om eerst te gaan begrijpen wat ervoor zorgt dat iemand beter wordt. Daarmee bedoel ik dat we ook over de grenzen van pharmacy heen moeten blijven kijken om te zien welke vaak "simpele" methodes ook kunnen zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van leven. Hebben we alle medicijnen eigenlijk wel echt nodig of kunnen we heel veel ziektes ook dragelijker krijgen met bijv. een leefstijlaanpassing. We proberen we anno 2019 van het ene uiterste plotseling over te stappen naar het andere uiterste wat we dan persoonsgerichte zorg noemen. Hierbij ontkennen we steeds dat de we de stap er tussenin nog steeds niet goed kunnen overzien. Laten we eens beginnen om informatie te verzamelen van patiënten die hersteld zijn van een bepaald ziekte en of dit nu echt aan de medicijnen heeft gelegen of dat dit toch eigenlijk meer verholpen is door bijvoorbeeld een structureel ander voedingspatroon of het managen van dagelijkse stress. Het kan zo eenvoudig zijn zie https://www.mijnklachtenassistent.nl/symptomenzoeker

Top