ACTUEEL

LUMC: vooralsnog geen relatie tussen sterfgeval en drukte SEH

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) erkent dat er capaciteitsproblemen zijn op de afdeling spoedeisende hulp (SEH). Dat zegt het ziekenhuis in een reactie op berichtgeving van de NOS hierover.

Artsen en verpleegkundigen spraken anoniem hun zorgen uit over de grote drukte op de afdeling die de patiëntenzorg volgens hen in gevaar brengt. Het ziekenhuis zegt de capaciteitsproblemen in samenwerking met de medewerkers op te lossen.

De NOS meldde dat als gevolg van de problemen mogelijk een patiënt op de SEH is overleden. Het ziekenhuis heeft dat sterfgeval gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en is een onderzoek gestart. Hieruit moet blijken of het incident daadwerkelijk moet worden aangemerkt als calamiteit volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Omdat het onderzoek nog loopt, is het volgens het ziekenhuis nog te vroeg om conclusies te trekken.

Volgens de NOS melden artsen en verpleegkundigen anoniem aan Nieuwsuur dat er sprake is van een onhoudbare situatie, omdat door de sluiting van het Bronovo-ziekenhuis op 1 juli meer patiënten in het LUMC worden verwacht. (ANP)

Uitdaging

LUMC laat in een aanvullende reactie op 27 juni weten dat patiënten bij het ziekenhuis in goede handen zijn. “Dat pieken voor onze medewerkers heftig kunnen zijn, herkennen we. […] We zijn en blijven intensief met onze medewerkers in gesprek om tot oplossingen te komen.”

Het ziekenhuis schrijft ook over het sterfgeval dat in de uitzending van Nieuwsuur naar voren komt. De IGJ doet er op dit moment onderzoek naar en vooralsnog blijkt geen enkele manier sprake van een relatie tussen de drukte en het sterfgeval.

De druk op de SEH en de acute zorg is volgens LUMC ook een regionale en landelijke uitdaging. “De maatregelen die nodig zijn om het capaciteitsprobleem op te lossen, zowel in het LUMC als in regionaal verband, zijn helaas complex en kosten tijd.” Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) beloofde de Kamer vorige week maatregelen die meer duidelijkheid moeten bieden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top