ACTUEEL

'Autoriteiten zaaiden onnodig paniek over griep'

De wereldgezondheidsorganisatie WHO en andere overheidsinstellingen hebben vorig jaar onnodig paniek gezaaid over de Mexicaanse griep. Dat staat in een conceptrapport van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa, dat is uitgelekt via de Britse krant The Guardian.

Overdreven

Het aantal doden als gevolg van de griepgolf werd door de autoriteiten schromelijk overdreven. Zo vielen in het Verenigd Koninkrijk niet 65.000 doden, zoals het ministerie van Volksgezondheid aanvankelijk voorspelde, maar 360.

Aangetast vertrouwen

De overdreven voorstelling van zaken, waarbij een lobby van de farmaceutische industrie mogelijk een rol speelde, heeft het vertrouwen in officiële instanties aangetast, stelt het rapport. Als zich een nieuwe pandemie aandient, zullen veel mensen geneigd zijn de aanbevelingen van de WHO en andere organisaties met een korreltje zout te nemen en zich niet laten vaccineren.

Rapport Raad van Europa

Het rapport van de Raad van Europa, waarbij 47 landen waaronder Nederland zijn aangesloten, verschijnt in april. (ANP)

> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

31 maart 2010

Uit dit bericht blijkt eens temeer, dat gelukkig niet alleen in Nederland overdreven gereageerd is op de Mexicaanse griep. Wie zei ook weer, dat wij een nuchter volkje waren? Uit onze handelwijze blijkt het tegendeel

Top