Finance

Besparingsplan: integreer brandweer en ambulancezorg

Brandweer en ambulancezorg moeten met elkaar worden geïntegreerd. Dat stelt brandweercommandant Elie van Strien van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) in bezuinigingsplannen in opdracht van de twintig gemeenten in de veiligheidsregio.

Snelle interventieteams

Op deze manier moeten beide disciplines veel meer van elkaars expertise gebruikmaken. Zo kan volgens Van Strien de chauffeur van een brandweerwagen ook op een ambulance rijden, omdat beiden vooral zijn opgeleid om onder druk en stress snel op locatie te zijn. Andere ideeën in het plan zijn onder meer een blusmotor, een snel interventieteam en de bezetting meer toespitsen op piektijden.

Bezuiniging 4,2 miljoen euro

De brandweer in de regio moet in totaal 4,2 miljoen euro bezuinigen. Daardoor verdwijnen er mogelijk zeventig arbeidsplaatsen en worden er meerdere kazernes gesloten. Alle ideeën zijn nog niet uitgewerkt maar mogelijkheden om tot de gewenste bezuiniging te komen. Voor Van Strien staat wel vast dat de veiligheidsregio steeds meer een geïntegreerd bedrijf wordt. De klassieke werkvelden zoals brandweer, ambulance, meldkamer en crisisbeheersing moeten in elkaar opgaan. “Dat moet winst opleveren”, aldus Van Strien.

Combinatie van brandweer/ambulance

Hij benadrukt dat brandweermensen niet opeens ook verpleegkundige worden en andersom. “Los van het feit dat verpleegkunde een niet te onderschatten opleiding is, kun je brandweermensen dat niet gaan opleggen.” Een combinatie ziet hij wel bij het opzetten van snelle interventieteams. Zo'n team van wellicht twee mensen zou naar zijn idee best kunnen bestaan uit een brandweerman en een ambulancemedewerker. Van Strien wijst op de Verenigde Staten waar de combinatie van brandweer/ambulance al gebruikelijk is.

Garages delen

Ook wil hij slimmer omgaan met vierkante meters, zeker in een tijd dat de overheid flink moet gaan bezuinigen. “Het is toch vreemd dat er brandweerkazernes zijn en ook nog eens aparte garages voor ambulances. Die kunnen toch makkelijk worden samengevoegd”, zegt Van Strien, die vooral wil inzetten op vernieuwende acties in plaats van bezuinigingen en ombuigingen. Uiteindelijk zullen de gemeenten beslissen over de voorstellen van Van Strien en de zijnen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top