ACTUEEL

Kabinet wil bewaartermijn patiëntgegevens verruimen

Zorgverleners zijn niet verplicht om na vijftien jaar medische dossiers te vernietigen. Demissionair minister Ab Klink van VWS schrijft 23 maart in een brief aan branche- en koepelorganisaties dat het kabinet voornemens is om de bewaartermijn wettelijk te verlengen.

Vernietigingsplicht

Zorgverleners zijn verplicht patiëntgegevens te bewaren als de betreffende zorgverlener deze relevant acht voor toekomstige zorgverlening, stelt Klink. De vernietigingsplicht bestaat wel als de patiënt hier zelf om vraagt, tenzij het bewaren van de gegevens voor een ander dan de patiënt van ‘aanmerkelijk belang’ is. Dit aanmerkelijk belang kan bijvoorbeeld het belang van de hulpverlener zijn in het geval dat de patiënt een gerechtelijke procedure tegen hem heeft aangespannen of het belang van een familielid bij erfelijke ziekten.

Bewaren medische dossiers

De minister vraagt in zijn brief de hulpverleners extra zorgvuldig om te gaan met het bewaren van medische dossiers. Mocht de hulpverlener de patiëntgegevens willen vernietigen, dan zou hij de patiënt hiervan op de hoogte moeten stellen, vindt Klink. De patiënt kan dan aangeven of hij hier wel of niet mee akkoord gaat.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top