Finance

Ggz loopt miljoenen euro's aan declaraties mis

Ggz-instellingen maken te weinig gebruik van de beleidsregel ‘Overige producten voor de ggz’. Deze maakt het mogelijk om  activiteiten declareren waar geen diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) voor bestaan. De sector loopt hiermee mogelijk zo’n  twintig miljoen euro mis, schat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in. Dit meldt Zorgvisie.

Declaraties blijven liggen

Ggz-instellingen maken te weinig gebruik van de beleidsregel ‘Overige producten voor de ggz’. Deze maakt het mogelijk om activiteiten declareren waar geen diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) voor bestaan. De sector loopt hiermee mogelijk zo’n  twintig miljoen euro mis, schat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in. Dit meldt Zorgvisie.

Onbekende declaratieregel

Met de beleidsregel ‘Overige producten voor de ggz’ kunnen ggz-instellingen activiteiten declareren waarvoor geen diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s) bestaan. De beleidsregel kent echter twee problemen, zegt Welmoed van Rijs, woordvoerder van brancheorganisatie GGZ Nederland in Zorgvisie. Ten eerste moeten de activiteiten via een papieren document worden gedeclareerd, wat lastig is, omdat alle andere declaraties in de dbc-systematiek digitaal verlopen. Een tweede probleem is de onbekendheid met de regel. Het is niet duidelijk wat er precies onder valt en wat niet.

Schriftelijke facturering

ZN herkent het probleem en ziet vooral een belemmering in de schriftelijke facturering. Dit zorgt voor veel administratieve lasten bij zowel aanbieders als verzekeraars en een vergrote kans op fouten.  ZN-woordvoerder Petra Hardeman zegt in Zorgvisie: “Kennelijk vormt dit voor aanbieders een dermate hoge drempel dat ze niet overgaan tot facturatie van de producten.” Zij schat in dat de kosten van het niet factureren variëren van 25 tot 600 euro. “Als we ervan uitgaan dat er zo’n 70.000 producten niet gefactureerd zijn, kan dit oplopen tot een gemis van twintig miljoen euro”, zegt Hardeman in Zorgvisie. ZN zoekt momenteel uit om hoeveel geld het concreet gaat. Hiertoe is een vraag uitgezet onder alle ZN-leden.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top