ACTUEEL

Zes samenwerkende ziekenhuizen verder als Santeon

De Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen gaat verder onder de nieuwe naam Santeon, samen voor vernieuwing. Tweede Kamerlid voor D66, Fatma Koser Kaya, heeft dinsdag de nieuwe naam onthuld van de zes samenwerkende topklinische ziekenhuizen, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Catharina-ziekenhuis Eindhoven, Martini Ziekenhuis Groningen, Medisch Spectrum Twente Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam en St. Antonius Ziekenhuis Utrecht, Nieuwegein.

Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen

De zes topklinische ziekenhuizen hebben zich in 2005 verenigd onder de naam Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen. Vanaf dinsdag werken zij samen onder de naam Santeon. Elk ziekenhuis houdt zijn vertrouwde naam en identiteit. Het nieuwe kwaliteitsmerk Santeon is een ondersteunend merk.

Santeon woordmerk

Het Santeon woordmerk is afgeleid van sanitas /santé (gezondheid) en Pantheon (naam van een tempel in Rome voor alle gezindten, met de eerste koepel ter wereld). De blauwe en groene cirkels in het Santeon beeldmerk staan voor medische excellentie. De paarse, rode en oranje cirkels voor mensgerichtheid. Wanneer de cirkels samenkomen, ontstaan nieuwe vormen en kleuren. Dit is de vernieuwing waar Santeon constant naar op zoek is.

Kwaliteit en veiligheid

Santeon staat voor de hoogste kwaliteit van zorg, veiligheid, gastvrijheid en innovatie. Maarten Rook, voorzitter van de vereniging: “Onze samenwerking concentreert zich vooral op kwaliteit en veiligheid; zo werken wij gezamenlijk aan een veiligheidsmanagement systeem, en werken wij samen met zorgverzekeraars aan een systeem voor het meten en analyseren van klantervaringen in de zorg. Daarmee kun je nagaan welke ziekenhuizen het goed doen, en binnen ziekenhuizen welke afdelingen. Het is een belangrijk instrument om met elkaar en op transparante wijze te werken aan het verbeteren van de kwaliteit.”

Uitwisseling kennis

De samenwerking werpt ook op andere gebieden vruchten af. Zo wisselen de artsen en beroepsbeoefenaren van de ziekenhuizen nieuwe behandelingen en voorbeelden van geslaagd toegepast wetenschappelijk onderzoek uit. Binnen de ziekenhuizen, worden alle dossiers van overleden patiënten door een externe commissie extra beoordeeld op vermijdbare incidenten. Daarnaast bouwen de ziekenhuizen aan een uitwijkcentrum voor automatisering en werken ze toe naar een elektronisch patiëntendossier. Tenslotte mogen alle Santeon ziekenhuizen het keurmerk Topwerkgever voeren en onderzoeken ze samen met Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) hoe ze verpleegkundig personeel nog beter kunnen aantrekken en behouden.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top