Finance

CDA bezuinigt op zorg en sociale zekerheid

Het CDA wil vooral het mes zetten in de sociale zekerheid, de zorg en de eigen overheidsorganisatie. Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma Slagvaardig en Samen van de partij.

Bezuinigingen in zorg

Een grote bezuinigingspost is volgens CDA-kandidaat-lijsttrekker Jan Peter Balkenende de zorg. De bedoeling is de eigen verantwoordelijkheid te vergroten, bijvoorbeeld via het eigen risico, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg. Ook kunnen regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking, zoals sociale werkplaatsen en de Wajong, worden samengevoegd. Ook de VVD verwacht dat een efficiëntere gezondheidszorg een groot deel van de bezuinigingen kan opleveren.

Overheidstekort ombuigen

Volgens Balkenende is “meer ambitie nodig en minder overheid”. De komende kabinetsperiode wil zijn partij tot boven de 20 miljard euro beparen. In 2015 moet het overheidstekort (bijna) weg zijn en binnen twee kabinetsperioden moet het tekort zijn omgebogen in een structureel overschot.

Kleinere overheid

Balkenende benadrukte dat het niet “om botweg bezuinigingen gaat”, maar dat er ook hervormd moet worden om in te kunnen spelen op de eisen van de toekomst. Dat betekent onder meer een kleinere overheid, meer verantwoordelijkheid bij burgers neerleggen en investeren in kennis om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. Het CDA wil onder meer bezuinigen op de organisatie van de overheid door departementen samen te voegen en het aantal te verminderen. Zo noemde Balkenende VROM en Verkeer en Waterstaat als voorbeeld, evenals Justitie en Binnenlandse Zaken.

Loonmatiging ambtenaren

Ook wil de partij flink op de loonkosten van ambtenaren besparen via loonmatiging. Het CDA wil de salarissen in de publieke sector koppelen aan de inflatie. Het zou goed zijn voor ieders welvaart en het herstel van de economie volgens Balkenende als in de marktsector hetzelfde gebeurd.

Verhoging AOW-leeftijd

Verder willen de christendemocraten de WW bekorten tot een jaar. Maar daarbij krijgen de werkgevers wel een periode van loondoorbetalingsverplichting voor personeel dat ze willen ontslaan. In 2015 wil de partij beginnen met verhoging van de AOW-leeftijd.

Verschuiving lastendruk

De christendemocraten vinden lastenverhogingen niet wenselijk. Wel willen ze de lastendruk verschuiven: van minder belastingen op arbeid en winst naar meer heffingen op consumptie en milieuvervuilende activiteiten.

Op het CDA-congres van 23 en 24 april wordt het verkiezingsprogramma vastgesteld. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top